Politik

EU:s PSD2 kommer att revolutionera bankväsendet och hjälpa Fintech-företagen

På onsdag ska jag hålla två föredrag om Fintech, alltså finansiell teknologi, på en IT-mässa i Santa Clara. Och eftersom Sverige ligger mycket långt framme på Fintech-området så kommer jag att använda svenska företag som exempel.

Och för den som undrar så är Fintech ett begrepp som används för att beskriva startupföretag inom den senaste moln och mobil-baserade finansteknologin. Tänk Swish, Klarna, Trustly, Lendify osv. Alltså företag som skapar tjänster inom finansbranschen som ofta är mobilbaserade.

EU:s PSD2-direktiv, som träder i kraft nästa år kommer att bädda för en uppsjö av nya Fintech-företag eftersom PSD2-direktrivet tvingar bankerna att skapa Öppna Gränssnitt, alltså Öppna APIn för att göra det möjligt för nya fintech-aktörer skapa tjänster som riktar sig till bankernas kunder.

Så att jag som kund kan lugnt låta mina pengar ligga kvar på Swedbank eller vilken bank jag nu använder, samtidigt som jag nappar på erbjudanden från Fintech-företag som erbjuder, t.ex., billiga analyser av min investeringsportfölj.

Analyser som idag kräver en mänsklig analytiker men som snart kommer att kunna utföras av analys och AI-program.

Det här är en mycket stor sak och riskkapitalet liksom mängder med nya uppstartsföretag siktar in sig på den nya fintech-marknaden.

Och det är alltså bl.a. det som jag hoppas kunna säga något vettigt om på onsdag i Santa Clara.

Intressant nog tror många att det kan komma att bli Facebook och Google som kommer att erbjuda de mest fördelaktiga analystjänsterna inom bankväsendet.