Politik

Donald Trumps USA: så vad kan man säga om den senaste krisen i Washington?

Ännu en vecka och ännu en kris i Washington. Finns det något att säga som ännu inte har sagts?

För att börja med Donald Trump så sitter han lika säkert som tidigare. Republikanerna kommer inte att avsätta honom vad han än gör. Han sa en gång att han kunde gå ut på gatan och skjuta ner första bästa människa och hans anhängare skulle ändå inte svikta i sitt stöd för honom.

Donald Trump är de vita kristna amerikanernas ledare i det “raskrig” som de anser att USA nu befinner sig i. Det upplever ett raskrig mot den “vita rasens” överlevnad i USA liknande det som svepte iväg de vita från makten i Sydafrika. Och de tänker inte överge sin ledare. Vilket är orsaken till att dom jublar varje gång som Trump river upp ännu en av Obamas reformer.

Så Trump sitter säkert och kommer nu återigen att gå till attack mot Hillary Clinton och demokraterna.

Som efter Robert Muellers utredning kommer att förlora varje chans att vinna nästa års kongressval.

Det vitglödande hatet som idag existerar mellan de bindgalna Trump-supportrarna överträffas bara av det totalt tokgalna hatet som existerar bland Steve Bannons Alt-right anhängare.

USA har på några korta månader förvandlats till ett dårhus och det kommer bara att bli värre.

I en artikel i DN skriver Michael Winiarski: Härvan kan bli långt allvarligare än Watergateskandalen vilket jag inte tror ett ord av. Watergate skedde i ett helt annat land, en helt annan tidsperiod än dagens USA. Även om Trump skulle ertappas med att ha tagit emot hundratals miljoner dollar i mutor från Putin så skulle hans anhängare bara skratta och säga att det skulle vara en typisk falsk nyhet som kokats ihop av Hillary Clinton.

Det amerikanska politiska raskriget måste gå sin gilla gång och tills dess någon vinner så kommer det glödheta hatet och motsättningarna bara att bli värre. Det finns inga kortsiktiga lösningar.

Men samtidigt så granskar Washington av nationer som Nord Korea, Kina, Iran, som inser att dom nu har med en döende supermakt att göra. En supermakt som kanske inte alls är förmögen att agera som den tidigare gjorde.

Jag vill kasta fram en hypotes. Att Trump kommer att sitta i åtta år tar jag som självklart. Men jag tror nu att han kan komma att kopiera sin idol Putin och låta sin nuvarande vicepresident, den underdåniga Mike Pence ställa upp i presidentvalet 2024 och om han vinner, så låter han Trump regera medan han själv, sitter i Vita Huset som titulär president men egentligen som en galjonsfigur. Som Putin och Dmitry Medvedev. Då skulle Trump vara 82 och kan lätt regera fyra år till. Eller kanske som Mugabe till han fyller 90.

Hur som helst, USA kommer inte att bli kvitt den skandalomsusade Donald Trump än på många långa år.