Politik

Otäck rasism i Vita Huset och sydstaterna i USA, som inte har uppmärksammats i Sverige

Den svenska bilden av USA har alltid varit otäckt sockersöt, som en Elsa Beskow-saga, speciellt de senaste årtiondena kanske, efter Vietnam- och Palme perioden. Men rasismen i sydstaterna och
även i resten av USA har aldrig dött ut, något vi dagligen ser i Sydstaterna och nu senast i Vita Huset där Vita Husets stabschef gick ut med det häpnadsväckande uttalandet att General Robert E Lee var en ärad man och att det blodiga amerikanska inbördeskriget utbröt eftersom parterna inte kunde kompromissa. Dvs att president Abraham Lincoln vägrade att låta slaveriet fortsätta i sydstaterna.

Maggie Astor skriver i New York Times: John Kelly Pins Civil War on a ‘Lack of Ability to Compromise’

If, by appearing on Laura Ingraham’s show on Monday night, John F. Kelly was trying to do damage control after the indictments of Trump associates earlier in the day, it did not work.

Instead, Mr. Kelly, the White House chief of staff, resurrected the debate over Confederate monuments — previously fueled by his boss, President Trump, over the summer — and the Confederacy itself. He called Robert E. Lee “an honorable man who gave up his country to fight for his state,” said that “men and women of good faith on both sides made their stand where their conscience had them make their stand,” and argued that “the lack of an ability to compromise led to the Civil War.”

Kampen om att riva alla statyerna över de gamla sydstatsgeneralerna och politikerna påminner om debatten i Tyskland efter Naziperioden om de tyska generalerna som kämpade för Hitler var “ärade” eller inte. Det var dom inte alls, för de allra flesta av dom hade inte bara ställt upp för Hitler, de hade också aktivt stött hans förintelsepolitik i Sovjet.

Det är precis samma sak med sydstatsgeneraler som Robert E Lee, Stonewall Jackson, James Longstreet, A.P. Hill och alla andra. Dom stödde slaveriet till punkt och pricka och hade kriget slutat oavgjort och sydstaterna överlevt så hade slaveriet också överlevt.

Det är endast om man inser hur genomsyrat av rasism som stora delar av USA fortfarande är som kan kan förstå Donald Trump och hans rabiata kampanj att krossa alla president Obamas reformer och avlägsna honom från den amerikanska historien. Samtidigt som polisen fortsätter att skjuta ihjäl afroamerikanska män.

Det kan också vara värt att notera hur långt det har tagit att få slut på rasismen i USA. Det tog 100 år från president Lincolns tal vid Gettysburg 1863 till president Johnsons medborgarrätts och rösträttsreformer 1965 som gjorde slut på det amerikanska Apartheidsystemet i sydstaterna.

Nu är det givetvis skillnad på rasismen i sydstaterna för 154 år sen och idag. Idag går vita och svarta i samma skolor och dom kan sitta på samma buss och öppen rasdiskriminering är olaglig. Men rasismen som fenomen förblir.

Och nu befinner vi oss i år 2017, 52 år senare och rasismen är inte död. Hur många år till kommer det att ta?