Politik

Donald Trumps USA: kan demokraterna vinna tillbaks Representanthuset 2018?

Den stora skurken i dramat är Barack Obama som under sina åtta år vid makten lämnade sitt eget parti vind för våg och utan att lyfta ett finger lät republikerna storma fram och ta över delstat efter delstat och lämna det demokratiska partiet ledarlös och demoraliserad. Tills det nu är en fråga om partiet ens kommer att överleva som något annat än en blek skugga av sitt forna jag. Mot ett alltmer radikaliserat republikanskt parti.

Robert Draper i New York Times ger en skakande bild av det demokratiska partiet i USA, dess åldriga och splittrade och demoraliserade ledarskap och dess chanser att komma tillbaks och vinna en majoritet i representanthuset i nästa års val.

Post-Obama Democratic Party in Search of Itself. The 44th president left office as one of the most popular in American history. He also left behind a party struggling to find an identity — and to reconnect with voters in time for the 2018 elections.

“A Better Deal” called for retraining in America’s fading manufacturing sector, renegotiating trade deals, raising the minimum wage to $15 an hour and fighting the corporate consolidation that had affected the prices of everything from eyeglasses to beer. None of the 10 speakers invoked President Barack Obama. In fact, one of the key provisions in “A Better Deal” — renegotiating drug prices for Medicare recipients — was an implicit rebuke of the former president, who had agreed with the pharmaceutical industry to freeze Medicare drug prices in exchange for its support of the Affordable Care Act.

But even before the rollout, Pelosi diminished the substance of “A Better Deal” in an interview with The Washington Post, clarifying that it was not “a course correction, but it’s a presentation correction.” A Quinnipiac poll in August found that only 33 percent of Democrats and 12 percent of independents had a favorable opinion of the new Democratic agenda. The self-consciousness of the rebranding, one congressman mused to me at the time, “seems like what you would do in a different era.”

Problemet med demokraternas ledare i Representanthuset Nancy Pelosi är inte att hon är fyllda 77 år, utan att hon har suttit i Representanthuset sedan 1987. Demokraterna har inte råd med en trotjänare, dom behöver en ny politiker som kan vända partiet och föra in yngre väljare och nya idéer.

Risken är stor att demokraterna återigen kommer att misslyckas i 2018 års kongressval och ge republikanerna en permanent majoritetsposition. Det borde inte gå så, men ingenting är som det brukar i Donald Trumps USA. Och Nancy Pelosi vägrar att avgå.