Politik

Donald Trumps USA: Donna Brazlie om Barack Obama, Hillary Clinton och det demokratiska partiets undergång

Den riktiga skurken i den här sorgliga historien är Barack Obama som under sina åtta år i Vita Huset lämnade det demokratiska partiet vind för våg vilket ledde till att partiet förlorade över 60 säten i representanthuset, 9 säten i senaten, 14 guvernörsposter och 1000 lokalpolitiska poster. Obama brydde sig inte. Han var en helt frånvarande president vad gällde partiet. Vilket bl.a. ledde till att partiet fick en ansenlig skuld på $24 miljoner.

Men när den nya presidentkampanjen körde igång så passade Hillary Clinton på att ta över partiets skulder, något som hjälpte partiet men som samtidigt gav Hillary Clinton kontroll över partiapparaten. Och gjorde det möjligt för henne att besegra Bernie Sanders i primärvalen.

Oetiskt men inte illegalt.

Utdrag från Donna Braziles kommande bok: Inside Hillary Clinton’s Secret Takeover of the DNC

Obama left the party $24 million in debt—$15 million in bank debt and more than $8 million owed to vendors after the 2012 campaign—and had been paying that off very slowly. Obama’s campaign was not scheduled to pay it off until 2016. Hillary for America (the campaign) and the Hillary Victory Fund (its joint fundraising vehicle with the DNC) had taken care of 80 percent of the remaining debt in 2016, about $10 million, and had placed the party on an allowance.

John Podhoretz skriver i New York Post Did Hillary’s rigging at the DNC push Biden out of the race?

Over the previous six years, Democrats had lost 60-plus House seats, nine Senate seats, 14 governorships and 1,000 state and local offices. Russians didn’t do that. Democrats did — with the help of a surging Republican Party that found itself after election night in its strongest electoral position across the country since 1928.

Democrats need to understand their own role in their own rotting position — including how they sold themselves to the Clintons for a mess of pottage they never even got to eat — if they are to have any hope of reversing the Republican tide.

DN refererar Politicos artikel: Toppdemokrat: Clinton köpte partiet och nomineringen

Donna Brazil upptäckte att partiet hade stora skulder. Efter Barack Obamas valkampanj hade partiet en skuld på 26 miljoner.

Den dåvarande partiordföranden Debbie Wasserman Schultz hade inte var den mest ”aktiva” att samla in pengar för att betala av skulderna, skriver Brazile.

”När Hillarys kampanj växte i styrka löste hon ut partiets skulder och la det på en svältkost. Det (partiet) blev då beroende av hennes kampanj för att överleva”

Nu är Donna Brazile i sanning inget helgon. Hon fick gå som ordförande i den demokratiska nationalkommittén när det visade sig att hon helt oetiskt hade skickat uppkommande frågor i kommande debatter till Hillary Clinton.

Och att Hillary Clinton “köpte” den demokratiska partiorganisationen är redan känt. Men det viktiga med den nya boken är att den klart visar hur helt hänsynslös Hillary Clinton var och hur hårda nypor hon hade. Men hur hon samtidigt var helt aningslös om hur farlig DOnald Trump var och hur den politik som själv hade förespråkat, bla. genom att seglaså nära Wall Street-eliten som möjligt, höll på att leda till hennes egen undergång. Den inflytelserika senatorn Elizabeth Warren säger sig dela Donna Braziles huvudtes om att Clinton “köpte” partiet. Och, kan tilläggas, på det sättet ledde partiet och USA i fördärvet.

Jag har oerhört svårt att se hur partiet kan komma igen under de närmaste decennierna. Det är fullt av allt äldre trotjänare, har svårt att rekrytera nya, unga förmågor, och har förlorat sin relevans i Donald Trumps nya USA.

Visst, dom kommer kanske att vinna tillbaks några sätenr i representanthuset, men långt ifrån så många som dom behöver för att få majoritet. Idag har republikanerna 241 säten mot demokraternas 194.

Senaten förblir republikanskt vad som än händer, och republikanerna kommer att behålla Vita Huset och snart säkert också få en klar majoritet i HD.

USA befinner sig som jag ser det i ett fritt fall som förvärras av att demokraterna är splittrade och desorganiserade. USA håller på att bli en enpartistat med att radikaliserat republikanskt parti som är redo att slänga demokratin överbord för att behålla makten.