Politik

Valet i Virginia: Danica Roem slår Donald Trumps ärke-homofob

Guvernörsvalet i Virginia handlade inte bara om Guvernören utan också om en stor mängd lokalpolitiska poster. En av vilka ställde Virginias värste homofob mot Danica Roem, som råkar vara transperson och därför högt uppe på Donald Trumps hatlista. Bl.a. har Donald Trump beslutat att alla transpersoner i den amerikanska krigsmakten inte längre ska få tjänstgöra.

Republikanen och Trump-anhängaren Robert G. Marshall ser sin homofobi som det enda som egentligen definierar honom, och han är omåttligt stolt över det. Så att ställas mot en transperson var kanske inte vad han hade väntat sig, och än mindre att han skulle, mot alla odds skulle förlora!

Antonio Olivo skriver i Washington Post:
Danica Roem of Virginia to be first openly transgender person elected, seated in a U.S. statehouse


Virginia’s most socially conservative state lawmaker was ousted from office Tuesday by Danica Roem, a Democrat who will be one of the nation’s first openly transgender elected officials and who embodies much of what Del. Robert G. Marshall fought against in Richmond.

The race focused on traffic and other local issues in suburban Prince William County but also exposed the nation’s fault lines over gender identity. It pitted a 33-year-old former journalist who began her physical gender transition four years ago against a 13-term incumbent who called himself Virginia’s “chief homophobe” and earlier this year introduced a “bathroom bill” that died in committee.

Vilket visar att det finns normala väljare även i Virginia. Och Danica Roem blir nu den första transpersonen i det väldiga USA som kommer att bli lokalpolitiker. Förhoppningsvis inte den sista.