Politik

Bitcoin, Blockchain och ICO vänder upp och ner på startupmarknaden

Bitcoin och Blockchain, som är två sidor av samma mynt, om nu ursäktar den dåliga vitsen, håller på att skapa om rejält inom finansvärlden, den globala handeln och en massa andra områden. Alt handlar om digitala valutor som kan skickas person till person utan att man behöver gå till någon bank.

Och medan Bitcoin handlar om digitala valutor så handlar Blockchain om den infrastruktur som Bicoin och andra digitala valutor använder.

En av de märkligaste innovationerna under 2017 har varit ICO, Initial Coin Offering, en ny slags gräsrotsfinansiering med hjälp av digitala valutor. Där uppstartsföretag ger ut s.k. tokens eller nya digitala valutor under några hektiska timmar. Som man sen använder för att finansiera sitt företag.

Investerarna som köper in sig i ICO har inga rättigheter och tar enorma risker, eftersom den här marknaden är smockfull av bedragare.

Samtidigt är den spännande att se att det idag alltså finns en helt nytt sätt för startupföretag att finansiera sina företag, ett sätt som helt kringgår riskkapitalet.

Och därför en mycket spännande utveckling.

Och bilden ovan är ett typiskt exempel på en ICO. Som alltså består av en A4-sida med information om ICOn, en beskrivning av den nya Token eller Digitala Valutan man lanserar, och vilka det är som ligger bakom projektet osv. Tanken är då att investerarna som köper in sig i projektet ska se sina Token stiga i värde och på det sättet raka hem miljoner.