Politik

Ja men självklart, privatisera kungahuset och låt Svenskt Näringsliv betala!

Det är intressant hur Alliansen predikar privatisering som ett sätt att effektivisera näringslivet men kapitalt har vägrat att privatisera kungahuset.
En av de mest ineffektiva verksamheter som tänkas kan.

Peter Strands förslag om att skilja kungahuset från staten och skattebetalarna precis som man tidigare skiljde kyrkan från staten är därför något som både Alliansen och de röd-grön borde kunna enas om. Familjen Bernadotte skulle då kunna leva på skattebetalarnas medel och istället bilda ett bolag som skulle drivas som alla andra bolag drivs, genom intäkter från verksamheten.

Själv är jag säker på att de allra flesta av familjens medlemmar skulle få börja göra rätt för sig eller få sparken.

Peter Strand: Knoppa av kungahuset från staten – en väg till republik?

Enligt SOM-institutet stöds monarkin av cirka 54 procent av befolkningen. Kungahuset (hov- och slottsstaten) kostar skattebetalarna cirka 137 miljoner kronor (cirka 14 kr per invånare) år 2017 vilket är en ökning med 25 miljoner sedan 2009. Dessutom har kungafamiljens medlemmar privata förmögenheter i mångmiljonklassen. Och kungahuset fortsätter att växa – under de fem senaste åren har fem nya prinsessor och prinsar tillkommit.

Eftersom det för närvarande inte finns någon politisk vilja eller majoritet i riksdagen för republik kanske ett steg på vägen kunde vara att privatisera kungahuset och knoppa av det från staten? Flera av riksdagspartierna framhåller att kungahuset gör bra PR för industrin och för ”varumärket Sverige”.

De skulle t.om. kunna få behålla sina löjliga titlar medan Sverige fortsatta som om ingenting hänt. Ingen president, ingen kung, bara en väl fungerande demokrati.

Och eftersom den enda syssla som kungen egentligen har är att en gång per år läsa upp ett tal han inte skrivit själv, så kan en utvald svensk, kanske en invandrare, läsa upp det istället.

Det är allt som behövs. Och alla miljoner man sparar på privatiseringen skulle kunna gå till viktigare saker än att finansiera familjen Bernadottes lyxliv.