Politik

Shadow Brokers, vilka är det som ligger bakom hackerintrången som har lamslagit NSA?

Det är knappast troligt att en grupp hackare i USA skulle ha kunnat infiltrera NSA:s allra hemligaste avlyssningsteknologier och förbli oupptäckta. Att gruppen kallar sig Shadow Brokers vet vi, men inte mycket mer. Annat än att Shawod Brokers mycket väl kan vara kopplade till Ryssland. Och om inte till Ryssland så till Kina, Iran eller Nord Korea. Några andra möjligheter finns knappast.

Scott Shane, Nicole Perlroth och David E. Sanger skriver i New York Times: Security Breach and Spilled Secrets Have Shaken the N.S.A. to Its Core. A serial leak of the agency’s cyberweapons has damaged morale, slowed intelligence operations and resulted in hacking attacks on businesses and civilians worldwide

Fifteen months into a wide-ranging investigation by the agency’s counterintelligence arm, known as Q Group, and the F.B.I., officials still do not know whether the N.S.A. is the victim of a brilliantly executed hack, with Russia as the most likely perpetrator, an insider’s leak, or both. Three employees have been arrested since 2015 for taking classified files, but there is fear that one or more leakers may still be in place. And there is broad agreement that the damage from the Shadow Brokers already far exceeds the harm to American intelligence done by Edward J. Snowden, the former N.S.A. contractor who fled with four laptops of classified material in 2013.

Mr. Snowden’s cascade of disclosures to journalists and his defiant public stance drew far more media coverage than this new breach. But Mr. Snowden released code words, while the Shadow Brokers have released the actual code; if he shared what might be described as battle plans, they have loosed the weapons themselves. Created at huge expense to American taxpayers, those cyberweapons have now been picked up by hackers from North Korea to Russia and shot back at the United States and its allies.

Att NSA inte kan hålla sina egna hemligheter hemliga är djupt penibelt för världens enda supermakt och visar dess motståndare att man inte längre behöver frukta USA. Och det kan snart få oanade konsekvenser.

4 thoughts on “Shadow Brokers, vilka är det som ligger bakom hackerintrången som har lamslagit NSA?

 1. Bosse

  Fast det som egentligen är mer intressant och oroande än var de kommer ifrån är om en grupp hackare (med kopplingar till Ryssland eller ej) är kapabla att på ett avgörande sätt påverka utgången av ett amerikanskt presidentval. Det visar på en helt oacceptabel svaghet inte bara i det amerikanska valsystemet utan i hela det västerländska systemet. En del av problemet är att vi tror oss leva i det ultimata samhället med den ultimata demokratin vilket har gjort att vi blivit blinda för uppenbara svagheter (“buggar” 🙂 ) i systemet. Frågan är om vi inte egentligen lever i en oligarki där den som sitter på kapitalet alltid kan köpa sig makt på ett eller annat sätt, och där lobbyism och desinformation har blivit ett allt viktigare redskap för att styra samhällsutvecklingen i den riktning “beställaren” önskar.

  Vi pekar ofta finger mot de styrande i länder i den s.k. tredje världen och anklagar dem, oftast med rätta, för korruption och maktmissbruk. Det vi kanske också bör göra är att öppna ögonen för hur det ser ut i vårt fantastiska västerländska samhälle. Vi behöver inte gå längre än till vårt eget land för att se rötan bara vi öppnar ögonen. Hur kommer det sig att politiker som gått till val på en viss inställning i olika frågor sedan sitter i riksdagen, eller t.o.m. i regeringen, och till synes utan anledning röstar/jobbar för något helt annat? Hur kommer det sig att samma politiker sedan efter avslutad politisk karriär blir erbjudna toppjobb inom näringslivet? Relativt ordinära politiker som erbjuds jobb som de inte på något sätt kan ha kvalificerat sig för under sin politiska karriär. Vi bör nog fundera lite på det.

  Så nej vårt västerländska system är så oerhört sårbart för krafter som har kapital och vilja att förändra samhället i den riktning de själva önskar.

 2. Bosse

  Ja om vilka som ligger bakom “Shadow Brokers” kan vi spekulera länge. Som du skriver kan det självklart vara en stat. Christer W:s alternativ är också fullt möjligt. En gren av den amerikanska underrättelsetjänsten som lever sitt eget liv och har sin egen agenda för att “rädda landet” eller vadsomhelst. I vilket fall är det inte helt otänkbart, sånt har hänt tidigare. Shadow Brokers kan också vara ett svar på attackerna från
  “The Equation Group”. En grupp som möjligen står/stod USCYBERCOM och israeliska underrättelsetjänsten nära. För att ytterligare öka mysteriet, vilka står bakom “Strider”(ProjectSauron”), och vad har dessa för förhållande till Shadow Brokers? Mysteriet tätnar och fortsättning lär följa 🙂
  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3729527/New-spyware-detected-targeting-firms-Russia-China-Symantec.html

 3. Christer W

  “Annat än att Shawod Brokers mycket väl kan vara kopplade till Ryssland. Och om inte till Ryssland så till Kina, Iran eller Nord Korea. Några andra möjligheter finns knappast.”

  Det finns minst ett ytterligare alternativ, ett som ALLTID glöms bort. Den eller de Interna krafter som aspirerar på fullständig kontroll av den egna statsapparaten skapar sig gärna möjligheter till det.

Comments are closed.