Politik

Veckans största nyhet, den nordkoreanska elitsoldatens avhopp till Sydkorea

Att nordkoreansk soldat hoppar av till Sydkorea kanske inte verkar så konstigt. Men det är betydligt mer uppseendeväckande än man skulle tro. Först av allt är det den tredje sydkoreanska soldaten att hoppa av under de senaste fyra åren

Men det är värre än så, i alla fall för Kim Jong un. För de soldater som stationeras vid Panmunjom kommer alla från den nordkoreanska armens allra trognaste enheter. Annars skulle man aldrig våra låta dom komma bara några meter från den öppna gränsen i Panmunjom. De soldaterna kommer från nordkoreans absoluta elitförband. Och att en av regimens allra trognaste soldater hoppar av är i sanning märkligt. För det betyder att hela den här soldatens familj redan sitter i ett av nordkoreas mest brutala koncentrationsläger. Och att hans överordnade hela vägen upp på generalsnivå kommer att avrättas.

Trots det hoppade alltså soldaten av. Något som sannerligen inte bådar gott för Kim jonguns regim.