Politik

SvD skämmer ut sig med helt ovederhäftig artikel om Kalifornien.

Downtown Los Angeles

Att det skulle finnas någon som helst möjlighet för att Kalifornien skulle utträda ur USA är lika ovederhäftigt som att Katalonien skulle kunna utträda ur Spanien. Ingen som har den minsta insikt i hur Kalifornien fungerar skulle påstå att det är ett utträde någonsin skulle vara en möjlighet. Eller ens har stöd från delstatens befolkning.

Sanningen är att utan USA skulle Kalifornien inte kunna existera.

SVD skriver: Kalifornien ut ur USA – inte längre en omöjlig tanke. Republikanernas förslag till skattereform har dramatiskt ökat de politiska spänningarna i USA.
Nu hörs allt fler röster om att den politiska oenigheten hotar att splittra landet. Tanken om att Kalifornien lämnar har gått från omöjlig till osannolik.

Men tanken är helt omöjlig. Låt oss föreställa oss en värld i vilken den kaliforniska lokalregeringen skulle besluta om utträde ur USA. Vad som då skulle ske är att den federala regeringen blixtsnabbt skulle stänga av def livsviktiga flyget till och från Kalifornien och blockera alla hamnar i delstaten. Plus att federala trupper från de militärbaser man har inne i delstaten skulle arrestera kaliforniska politiker och hota alla som eventuellt skulle delta i en illegal folkomröstning med långa fängelsestraff. Plus att alla de federala skattemiljarder som idag kommer delstaten till del skulle dras in.

Ett utträde ut Donald Trumps USA är något som man kanske pratar om mellan skål och vägg, men inte något som skulle kunna hända. Då är det betydligt troligare att Trump och hans republikaner kommer att krossa det liberala kaliforniska samhället, dess universitet och dess samhällsmodell till förmån till ett samhälle styrt av den kristna hägern och tungt beväpnade högermiliser.

Så det här är en okynnesartikel och inte något som passar i en kvalitetstidning.

Att vistas en månad i Sverige i kylan och nattmörkret i november som jag gör nu har i alla fall den fördelen över att vistas i Kalifornien. Jag slipper Donald Trump och hans lakejer.