Politik

Hur börjar man investera i Bitcoin och vilka sajter och verktyg använder man?

Det här är en tidigt alfa-version av hur man börjar använda Bitcoin. Den är långt ifrån klar än, men innehåller en del viktiga punkter.

Inledning


Orsaken till varför man bör börja investera i Bitcoin, eller kryptovalutor som det allmänt kallas, är inte för att man ska börja använda Bitcoin för att köpa och sälja med. Anledningen är nog heller inte att man ska försöka tjäna pengar när Bitcoin eller någon annan kryptovaluta stiger i värde. Det är något man kan göra sedan man har lärt sig hur bitcoin-systemet fungerar.

Nej orsaken till varför man bör börja investera, mycket små summor, i kryptovalutor under 2018 är att kryptovalutor är en av den senaste finansteknologins hetaste teknologier. Och därför bör man känna till hur kryptovalutor fungerar. Man kommer förr eller senare ha användning av sina kunskaper om den moderna finansteknologin. Och när man väl har lärt sig hur systemet fungerar ja då kan man investera större summor. Men till en börja med räcker det med några hundra eller tusenlappar bara så att man lär sig hur systemet fungerar.

Så var börjar man? Jo helst med att läsa igenom Satoshi Nakamotos oerhört viktiga skrift från oktober 2008: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System som finns på webben.

Men Obs, om du inte är teoretiskt lagd så kan du lätt hoppa över den här sektionen och gå direkt till hur man börjar använda bitcoin.

Satoshi Nakamoto är en pseudonym till en helt okänd person eller personer. Och det viktigaste i skriften är lösningen på problemet hur man kan försäkra sig om att en användare inte kan dubbelspendera sina Bitcoin. Dvs att om jag köper en sak för tio bitcoin så överförs dom tio bitcoinen till säljaren och jag kan inte sen återanvända dom bitcoinen igen. Om det här dokumentet verkar väldigt komplicerat så räcker det med att man förstår vad det handlar om från en hög nivå.

Så Satoshi Nakamotos viktiga innovation för kryptovalutor möjliga genom att förhindra dubbelspendering i ett peer to peer system. Dvs ett system som inte förlitar sig på banker eller andra mellanhänder för att skicka Bitcoin mellan olika användare.

Och OBS, Bitcoin går hand i hand med Blockchain, en annan av dagens nyckel-teknologier. Så de här är bra saker att kunna.

En bra och enkel website att läsa är Bitcoin.org och What is Bitcoin? A Step-By-Step Guide For Beginners

Viktiga Bitcoin-sajter

Coinmarketcap
För den som vill få en snabb översikt över de viktigaste kryptovalutor så är Coinmarketcap ett bra ställe att börja. Vi kan klicka på någon av Kryptovalutorna för att se hur deras värde fluktuerar.

NU ska vi äntligen börja: Köp och sälj Bitcoin på Coinbase

För att handla med kryptovalutor så använder man en webbaserad bitcoin-börs. Och här gäller det att använda en börs eller mäklare som är reglerad, dvs som drivs med myndigheternas godkännande.

San Francisco-baserade Coinbase med stöd av riskkapital från bl.a. Andreessen Horowitz är en av de populäraste. Den drivs med de amerikanska myndigheternas godkännande. Läs här för viktiga detaljer

Coinbase är enkel att använda men har relativt höga avgifter. Men vad som är bra med Coinbase är att man kan handla med sitt kredit- eller debitkort, eller givetvis bankkonto. Så när man köper gör man det från sitt kreditkort och när man säljer Bitcoin, eller någon annan kryptovaluta som stöds av Coinbase, så får man dollar på sitt kreditkort.

Nu börjar vi: Hur man köper Bitcoin på Coinbase

GDAX ägs av Coinbase men är till för mer professionella investerare som regelbundet köper och säljer Bitcoin, och har i gengäld lägre avgifter än Coinbase.

Nathaniel Popper skriver i New York Times om en annan, oreglerad, börs och de problem man kan få om man använder en sådan: Warning Signs About Another Giant Bitcoin Exchange

Bitcoin Wallets

Hur spar vi de bitcoin som vi har köpt, så att ingen kan stjäla dom från oss och så att vi inte helt enkelt tappar bort dom? Vi kan givetvis spara våra Bitcoin på Coinbase, men ännu säkrare är att koppa en separat Bitcoin Wallet, av vilka det finns flera olika typer, till vårt Coinbase-konto.

En av de säkraste är en Hardware wallet som är som en minnespinne med lösenord så att ingen kan få tag på innehållet.

Youtube-kanaler med information om Bitcoin