Politik

Donald Trumps USA, kan demokratiska kvinnor i USA:s förorter vinna nästa års kongressval?

Kommer demokraterna att ha någon chans att vinna majoritet i Representanthuset nästa år? Frågan är ödesmättat för ställningen idag är 188 demokrater mot 246 republikaner och en tom plats. Republikanerna kommer att behålla sin majoritet i Senaten och jobbar som bävrar med att inskränka rösträtten i de delstater där de har majoritet och en republikansk guvernör.

Mycket beror på om demokratiska kvinnor kan mobilisera inför valet i de vita valkretsarna i förorterna där Donald Trump vann förra året.

Paul Schwartzman skriver i Washington Post:

Why a historically conservative county in Virginia is making national Republicans nervous

För första gången sedan 1961 stödde Chesterfield County en demokrater för guvernör – och drivkrafterna i denna förort i Richmond omfattade kvinnor som trovärdigt trumpeterade en politisk etikett som deras parti har huggat i årtionden.

Until Gov.-elect Ralph Northam (D) won Chesterfield County three weeks ago, the stretch of suburban and rural communities southwest of Richmond had been considered reliably Republican.

Yet voters infuriated by Trump, many of them women and Hispanics who have migrated to the county in recent years, are redefining Chesterfield and alarming Virginia Republicans who have depended on the area to make up for the support the party lacks in urban areas.

The results in Chesterfield are also a potential harbinger of what looms beyond Virginia, in suburbs where anger toward Trump is motivating voters bent on defeating Republican candidates in next year’s midterm elections.

“That’s a huge red flag for Republicans and an opportunity for Democrats,” said Jesse Ferguson, a national Democratic strategist. “There’s opportunity in these traditionally conservative suburbs with college-educated white voters who are unwilling to back a Republican candidate. It’s a function of and proof that Trump has tainted the rest of the Republicans running for office.”

Det är lång till nästa års val och mycket kan och kommer säkert också att ske. Men i alla fall så ger demokratiska kvinnor järnet i norra Virginia.