Politik

Bitcoin nära $10 000-strecket med draghjälp från hedgefonder, välkommen till fintech!

Det här är en stor sak. Hittills har Bitcoin varit en sak för hobbyister, medan Wall Street har hållit sig för fin för de nya kryptovalutorna. Men sedan några månader har amerikanska hedgefonder börjat hoppa in på marknaden och gett Bitcoin den legitimitet den hittills har saknat.

Vad det betyder är att man som investerare i hedgefonder inte själv behöver lära sig all den teknologi man måste lära sig för att investera i Bitcoin. Det är bara att peka med hela handen till sin ekonomiske rådgivare och säga “kööööp”.

Julia Kollewe skriver i Guardian:

Bitcoin nears $10,000 mark as hedge funds plough in. Cryptocurrency now worth seven times an ounce of gold with market cap higher than IBM, McDonald’s or Disney but analysts warn of ‘a huge bubble’

Bitcoin has hit a new record high after passing $9,000 and is close to reaching five figures as investors in the cryptocurrency shrug off warnings of a bubble.

The cryptocurrency rose to a fresh all-time high of $9,700 on Monday. It is now worth more than seven times an ounce of gold, which is traditionally seen as a safe haven in times of turmoil. In a remarkable rally, bitcoin started the year at $1,000 and smashed through $5,000 in October.

Analysts said the decision by the Chicago Mercantile Exchange (CME) to launch bitcoin futures in December had fuelled buying, but also warned of the dangers of a speculative bubble building. The digital currency has gained more than 50% since the CME announced its decision on 31 October.

Neil Wilson, senior market analyst at ETX Capital, said: “The legitimacy this gives bitcoin as a tradeable asset is very important. The market cap of bitcoin now exceeds that of IBM, Disney [or] McDonald’s.”

At hedgefonder nu omfamnar Bitcoin betyder att investerare som hittills inte har vågat hoppa in nu gör det, och Bitcoin förvandlas till ett legitimt investeringsobjekt, som dina ekonomiska rådgivare börjar rekommendera.

En historisk utveckling som också visar hur viktig fintech nu har blivit.