Politik

PSD2 ger bränsle till Fintech-branschen och och nya AI-baserade finanstjänster under 2018

Nej PSD2 är inte Post Stress Syndrome utan Payment Services Directive 2 , ett EU-direktiv som lovar att liberalisera finansmarknaden genom att inte längre ge banker och finansinstitutioner ensamrätt till kunddata. Något som utan tvivel kommer att ge oss kunder tillgång till ett antal nya finansiella tjänster som bankerna hittills inte har brytt sig om att fokusera på.

Emmylou Tuvhag skriver i Svenskan: Fintech-bolag jublar över nya regler: ”Kunden får makten”

Den kommande lagändringen innebär att bankerna inte längre kommer ha monopol på värdefull kunddata. I stället måste bankerna dela med sig av information från ditt bankkonto – när du själv har begärt och godkänt det. Det innebär att en rad bolag inom finansteknik får lättare att nå din information. Och det stora målet är AI-baserade finanstjänster.

Fintech-branschen jublar.

– Det innebär att nya aktörer plötsligt kan slå sig in på bankernas bakgård och skapa nya innovativa tjänster som kunderna efterfrågar, säger Therese Lundstedt, vd vid nätmäklaren Aktieinvest.

Som Svenskan skriver så kommer även en ny dataskyddslag, GDPR eller General Data Protection Regulation att träda i kraft, som kan komma att påverka hur PSD2-lagen kommer att implementeras. Men det här är en intressant utveckling, som även skulle kunna tillämpas på andra områden. Som t.ex. inom flyget. Idag när jag flyger har t.ex. SAS ingen aning om att jag är vegetarian. Något som jag inte ens kan meddela på deras hemsida. Istället måste jag ringa in den informationen varje gång.

Flygbolagen sitter hemma med mängder med kund-data som skulle kunna användas av “fly-tech” företag för att skapa nya tjänster. Och om det är en sak som alla flygbolag, enligt IT-folk på San Franciscoflygplatsen, så är det att dela med sig av sina kunddata med flygplatsen.

Så PSD2 bör ses som ett första steg i insikten att data är pengar och om fintech-företagen kan erbjuda bankkunder tjänster så kommer vi att få nya tjänster, som t.ex. avancerade AI-baserade investeringstjänster som vi kan få tillgång till.

De flesta av dessa tjänster kommer kanske inte att komma från uppstartsföretag utan från IT-jättar som Google och Facebook, men ändå, dom kommer att ge oss tillgång till nya AI-baserade finans-tjänster och det är det viktiga.

Tink är ett bra exempel på ett framgångsrikt svenskt fintech-företag . Man kan koppla sina konton till Tink som kategoriserar och analyserar ens utgifter och inkomster och via Tink kan man även betala räkningar och göra överföringar från sina olika banker. Och Tink stödjer de 50 vanligaste bankerna och kreditkorten i Sverige.

Ett typiskt fintech-företag som fokuserar på data och att analysera data.