Politik

AI med bildigenkänning frodas i Toronto eftersom Trump inte vill ha utländska AI-forskare i USA

Bildigenkänning är en av AI-forskningens huvudinriktningar. Att maskiner kan se håller på att förändra världen på ett synnerligen fundamentalt sätt. Som att röntgenapparater kan se om en patient lider av någon lungsjukdom, som jag nyligen har skrivit om.

Men bildigenkänning är ett komplicerat område och nu jobbar ett forskarteam från Google i Toronto för att vidareutveckla teknologin så att den blir mer flexibel.

Bilden ovan visar två forskare av vilka den ene inte är välkommen i Sverige och den andra inte i USA. Vilket är varför dom befinner sig i Toronto.

Och varför skulle dom inte vara välkomna i Sverige? Ja inte den världsberömde AI-forskaren Geoffrey Hinton, eftersom han är fyllda 69 och därför skulle vägras forska i Sverige om han var svensk. Och hans unga kollega Sara Sabour vägras inresetillstånd till Donald Trumps USA för att hon kommer från Iran.

Men för dom som kritiserar Donald Trumps USA kan det alltså vara värt att komma ihåg att även Sverige vägrar arbetstillstånd till forskare, oavsett hur berömda dom är, eftersom den svenska åldersfixeringen inte tillåter några undantag.

Cade Metz skriver i New York Times: A New Way for Machines to See, Taking Shape in Toronto

Mr. Hinton, a 69-year-old British expatriate, opened Google’s artificial intelligence lab in Toronto this year. The new lab is emblematic of what some believe to be the future of cutting-edge tech research: Much of it is expected to happen outside the United States in Europe, China and longtime A.I. research centers, like Toronto, that are more welcoming to immigrant researchers.

Ms. Sabour is an Iranian researcher who wound up in Toronto after the United States government denied her a visa to study computer vision at the University of Washington.

Her task is to turn Mr. Hinton’s conceptual idea into a mathematical reality, and the project is bearing fruit. They recently published a paper showing that in certain situations their method can more accurately recognize objects when viewing them from unfamiliar angles.

Nu kommer USA att halka efter på AI-området, inte minst mot Kina och Ryssland. Har man en galning i Vita Huset så blir det så.

Och den som vill se en demonstration av Bidigenkänning kan göra så på den här länken