Politik

Korruption och utländska medier hotar Kim Jonguns regim i Nordkorea

Problemet med utländska reportrar som rapporterar om Nord Korea, som jag har påpekat många gånger, är att dom inte talar Koreanska och inte får resa fritt omkring i landet. Eller ens i Pyongyang. Men det råder inget som helst tvivel på att Nordkorea håller på att förändras. Något som Jieun Baeks bok North Korea’s Hidden Revolution How the Information Underground Is Transforming a Closed Society visar. Kolla Podden om hennes bok.

Kolla också Jaka Parkers video om en lyxbutik i Pyongyang.

Nicholas Kristof skriver i New York Times om några av de trender han ser över åren: Inside North Korea, and Feeling the Drums of War

Officials used to deny that there was ever any crime in North Korea — but now they freely concede that this country has thieves, that young women sometimes become pregnant before marriage, that inevitably there’s a measure of corruption. (They do deny that North Korea has any gay people.)

North Korea is no longer hermetically sealed, and South Korean pop music and soap operas are smuggled in on flash drives and DVDs from China (watching them is a serious criminal offense). There is also an intranet — a rigidly controlled domestic version of the internet — and students learn English from about the third grade. At the best schools, like Pyongyang No. 1 Secondary School, the students are extraordinarily bright and they conversed with us in fluent English, with far more sophistication than on my first visit to the same school in 1989.

Så att bara säga att Nordkorea är det mest stängda samhället i världen säger väldigt litet. Om man inte samtidigt jämför det med hur det var får 20 år sen.

Det är knappast troligt att regimen kan lägga locket på eftersom den moderna miniatyriserade IT-teknologi har vuxit sig in i det moderna samhället så till den grad att den inte går att stoppa. Det troligaste därför är att Nordkorea som ytterligare 20 år kommer att bli betydligt öppnare än idag. Något som skulle kunna leda till en statskupp och en mindre extrem samhällsform än dagens.