Politik

Donald Trumps USA, steg för steg mot en diktatur för USA

När Hitler kom till makten i januari 1933 så införde han inte diktatur omedelbart. Istället tog han steg efter steg mot den diktatur som skulle bli en blodig katastrof för Tyskland och Europa. Han höll t.om. ett sista val i mars 1933, ett val som vi idag känner igen i nazisternas “valövervakning” som garanterade att resultatet blev vad Hitler bestämde.

På samma sätt är det med Donald Trumps politik i Vita Huset. Steg för steg blir Trump-regimen mer extremistisk och steg för steg förvandlas USA från ett samhälle med grundläggande demokratiska fri och rättigheter till ett alltmer högerextremistiskt samhälle.

Martin Gelin skriver i DN: Den republikanska senatorn Tom Cotton är på väg att bli ny CIA-chef, enligt källor i Washington. Cotton är en av få republikaner i Washington som gjort mer extrema politiska uttalanden än presidenten själv.

Det mest kontroversiella beskedet i strömmen av personalomsättningar som kom från Washington i dag är att senatorn Tom Cotton kan bli ny CIA-chef. Cotton är en av få röster i Washington i dag som går längre än Trump själv när det gäller omfamnandet av auktoritär högernationalism.

Som senator har han gjort sig känd för att tillhöra den yttersta högerkanten och för en rad provokativa uttalanden som kan få Trump själv att blekna. Cotton vill riva upp Iran-avtalet, införa ännu hårdare övervakning mot muslimer i USA och deportera miljontals papperslösa. Han vill även kraftigt minska den lagliga invandringen till USA, med en retorik som ofta flörtar med främlingsfientlig högerextremism.

Cotton har även sagt att det enda problemet med Guantanamo Bay-fängelset är att “det är för många tomma sängar”. Vid flera tillfällen har han även försökt åtala och fängsla journalister för kritiska artiklar.

2018 års kongressval kommer att visa hur mycket demokrati som fortfarande finns kvar i USA. I normala fall så borde demokraterna kunna vinna en liten men ändå betryggande majoritet i representanthuset. Men med republikansk gerrymandering och begränsning av valrätten så är det idag långt ifrån säkert.

Frågan är inte om Trump skulle förlora 2020 års presidentval, nej frågan är om han kommer att besluta sig för att göra en “Putin” och sitta kvar livet ut. Vilket inte alls skulle vara speciellt svårt om han bara vill. Eftersom hans vicepresident Mike Pence kan bli officiellt president medan Trump blir exekutiv president.

Ingenting är längre omöjligt i Donald Trumps USA.

13 thoughts on “Donald Trumps USA, steg för steg mot en diktatur för USA

  1. Lennart Post author

   Bosse, det är för att stärka hans band med sina gräsrötter som nu betraktar honom som en ny messias. Liksom säkert även svenska KD och L.

   1. Bosse

    Möjligen stärker han sina band med (o)gräsrötterna men jag tvivlar starkt på att det underlättar fredsprocessen Israel VS palestinierna. En fredsprocess som nu verkar mer stendöd än någonsin. Dessutom lär det inte förbättra USA:s anseende i MÖ.

    1. Lennart Post author

     Bosse, Trump får en stor del av sitt stöd från den Kristna Högern vars huvudmål liksom KD:s är att driva ut alla Palestinier från Palestina. Och sen blir det givetvis fred.

     1. Christer W

      Och som biprodukt får vi fler rörelser lik al-quida, daesh och andra ännu så länge okända. De tidigare nämnda är produkter som omedvetet har skapats av väst egenbild av sin egen förträfflighet.

     2. Lennart Post author

      Christer, i USA har man republikanernas öppet kvinnofientliga politik där idag även kvinnliga väljare sluter upp bakom manliga politiker som har begått övergrepp mot kvinnor, ställd mot demokraternas feminist-vänliga politik. Diametralt motsatta syner på kvinnans ställning i USA

 1. Bosse

  Trump verkar vara i full gång med att byta ut alla som har mer vett i huvudet än han själv har, mot mer “lojala” högerextremister. Frågan är om inte amerikanerna förr eller senare på något sätt måste byta ut Trump innan katastrofen är ett faktum. Finns det inget tillägg i den amerikanska konstitutionen som det gör det möjligt att byta ut en president som kan diagnostiseras som helt rubbad?
  “Är Donald Trump ”psykiskt rubbad”?
  – Donald Trump är en narcissistisk psykopat, säger psykiatern och före detta riksdagsmannen Claes Andersson.”

  1. Lennart Post author

   Bosse, nej det finns det inte. Trump kommer att sitta i åtta år och med tanke på vad han har åstadkommit på kortare än ett år så kommer det att bli rent outhärdligt om bara något år. Och helt omöjligt att föreställa sig hur det kommer att bli om sju år.

   1. Bosse

    Häpnadsväckande egentligen att det tydligen är omöjligt att byta ut en president hur sjuk han då än blir. Måste vara en allvarlig miss i konstitutionen som riskerar att kasta in landet i kaos. Vad kommer t.ex. att hända om militären på allvar börjar frukta att presidentens sätt att vara och hans (fel)beslut riskerar att dra in USA i något rent katastrofalt? Nä jag vet inte men är i alla fall inte helt övertygad om att han kommer att sitta i åtta år.

    1. Lennart Post author

     Bosse, orsaken till att jag själv är säker på att Trump kommer att sitta i åtta år eller ännu längre är att han lbefinner sig helt i sin egen klass. Ingen kan rå på honom- Demokraterna kommer att ställa upp en traditionell senator utan administrativ erfarenhet som Trump kommer att avfärda med några glåpord typ Pocahontas eller Low Energy, och sen han vunnit.

     Hans politiska bas är fanatiska och demokraterna djupt splittrade. Visst, vad som helst kan hända. men vi måste ställa oss in på att Trump kommer att sitta i åtta år, kanske plus fyra år till i ett Putin-arrangemang med Pence som president men Trump som de facto president.

     Och med de republikanska delstaternas gerrymandering och politiska uteslutning av demokratiska väljare så har USA inte längre fria val.

     Tyvärr.

     1. Bosse

      Blir karln sittande kvar i åtta år kan vägen ner i mörkret vara ett faktum. Kommer de i USA som fortfarande behållit sitt sunda förnuft och övriga världen bara stillatigande sitta och se på när ett antal tokstollar förpassar sin omvärld in i en katastrof? Det är ju tyvärr inte bara Trump men eftersom han sitter som president för en supermakt står han i särklass. Sitter det en stolle som ledare någonstans nere i Afrika eller i Mellanöstern eller i något annat random land så är det en sak men om stollen är president för världens största militärmakt är det något helt annat.

      Just nu är det konflikten med Nordkorea som står i fokus och får Trump möjlighet att helt styra agendan här så kan vad som helst hända. Det känns som att det är utrikesminister Rex Tillerson som för närvarande är den i Trumps regering som står för förnuft och återhållsamhet och är den som förhoppningsvis kan förhindra ödesdigra felbeslut. Om han nu får vara kvar och inte ersätts med en mindre självständig och mer “Trumptrogen” person.

      Fortsättning lär följa.

Comments are closed.