Politik

Kinas World Internet Conference i Wuzhen allt mer likt IT-mässorna i USA, på gott och ont

Det är ganska intressant att jämföra hur det var att studera kinesiska när jag gjorde det på 60-talet och hur det är idag. Då var Kina ett u-land och den kinesiska institutionen på Stockholms universitet var fylld av Maoister. Idag är Kina ett toppmodernt land, i alla fall vad det gäller IT-industrin. På den tiden fanns det ingenting man kunde göra med sin kinesiska när man en g¨ng lärt sig den. Idag dignar det med jobb för den som vill kombinera kinesiska med IT-kunskaper. Och den kinesiska IT-industrin som inte existerade på 60-talet är minst lika avancerat som den amerikanska

Som Paul Mozir skriver i New York Times:Inside China’s Big Tech Conference, New Ways to Track Citizens

WUZHEN, China — An artificial intelligence company touted a robot that could help doctors with diagnoses. A start-up displayed a drone designed to carry a single passenger 60 miles per hour.

And in a demonstration worthy of both wonder and worry, a Chinese facial recognition company showed how its technology could quickly identify and describe people.

If there were any doubts about China’s technological prowess, the presentations made this week at the country’s largest tech conference should put them to rest. The event, once a setting for local tech executives and leaders of impoverished states, this year attracted top American executives like Tim Cook of Apple and Sundar Pichai of Google, as well as executives of Chinese giants like Jack Ma of Alibaba and Pony Ma of Tencent.

Yet all the advancements exhibited at the event, the World Internet Conference, in the picturesque eastern Chinese city of Wuzhen, also offered reason for caution. The technology enabling a full techno-police state was on hand, giving a glimpse into how new advances in things like artificial intelligence and facial recognition can be used to track citizens — and how they have become widely accepted here.

Men jag stöter mig på den nationalistiska amerikanska rapporteringen som framställer den kinesiska IT-industrin som mer farlig för demokratin än den amerikanska. Javisst, Kina är en totalitär stat i större omfattning än USA. Men IT-industrin utnyttjas för övervakning i USA på precis samma sätt som i Kina. Jag har svårt att se några egentliga skillnader. Utom att den kinesiska IT-industrin är mer fokuserad på mobiler än den amerikanska.

IT-teknologin är värdeneutral.

Tyvärr.