Politik

Pressen eller realtidsvideo? Timcasts eller DNs skandalreportage?

Någon gång förra året eller kanske ett år dessförinnan så fattade DN ett historiskt beslut. Man insåg att man inte längre kunde räkna med sina existerande prenumeranter om man fortsatta med samma slags rapportering som man gjort i alla år. Man måste hitta ett nytt grepp för att motverka tidningsdöden och greppet blev skandalreportage från den sittande regeringen varvade med skandalreportage från samhället i allmänhet. artiklar som man sen kunde översätta till engelska för att bryta sig in på den amerikanska marknaden.

Ett mycket genialt grepp. Som visar hur snabbt medierna förändras.

Men frågan är om DNs och MSMs fokus på skandaler kan stå emot en ny generation av medborgarjournalistik bestående av realtidsvideo på youtube, som Andrew Marantz baskriver i New Yorker: The Live-Streamers Who Are Challenging Traditional Journalism

Last year, Pool went solo, and began putting out his “Timcasts” on Twitter, Periscope, and YouTube. He now has a hundred and forty-five thousand YouTube subscribers—more than NPR, fewer than TMZ—and he uploads at least one video a day. His funding comes from ads and audience donations. Dozens of other YouTube demi-celebrities do what Pool does—what could be called amateur journalism, except that they sometimes make a good living from it

…..“Look at what’s happening last night in Sweden,” President Trump said in February, at a rally in Florida, during an Islamophobic riff about refugees. “They took in large numbers. They’re having problems like they never thought possible.” He was referring, not quite accurately, to a segment he’d seen on Fox News, which was itself not quite accurate. “Sweden? Terror attack? What has he been smoking?” Carl Bildt, the former Prime Minister of Sweden, tweeted. Paul Joseph Watson, an editor-at-large at InfoWars, seemed to support Trump’s comment, tweeting, facetiously, “Malmo is known as ‘Sweden’s Chicago’ because mass immigration is so beneficial.”

Det enda vi kan vara säkra på är att nästa decenniums medier inte kommer att ha mycket med dagens medier att göra.