Politik

Senatsvalet i Alabama, kan demokraterna äntligen vinna mot Donald Trump och den vedervärdige Roy S. Moore?

I extravalet i Alabama hänger allt på om afroamerikanerna bryr sig tillräckligt mycket för att masa sig till vallokalerna för att rösta mot den i särklass äckligaste republikanske politikern i mannaminne. En man som alltså är på vippen att bli USA:s senaste senator, trots att flera kvinnor har anklagat honom för sexuella övergrepp när dom bara var barn, och trots att han är rasist, homofob och allmänt galen. Som svenska Wikipedian även påpekar: Moore valdes till chefsdomare i Alabamas högsta domstol år 2001, men avsattes i november 2003 på grund av sin vägran att ta bort ett monument med de tio budorden som han hade låtit ställa upp i domstolsbyggnaden. Han valdes ännu en gång till chefsdomare år 2013, men suspenderades i maj 2016 på grund av sin vägran att acceptera äktenskap mellan homosexuella par. Moore avgick frivilligt i april 2017 för att istället kandidera till senaten.

Och, bör tilläggas, stöds av Donald Trump.

Jonathan Martin och Alexander Burns skriver i New York Times: Liberal Outsiders Pour Into Alabama Senate Race, Treading Lightly

With only hours until the polls open on Tuesday in this unlikeliest of battleground states, Democrats are deploying a sprawling, multimillion-dollar get-out-the-vote operation in an effort to steal away a Senate seat and reduce the Republican majority to a single vote.

A constellation of liberal groups outside the state has showered money and manpower on turnout efforts aimed at helping Mr. Jones. But they are working discreetly, hoping to avoid the appearance of trying to dictate whom Alabamians should support.

As part of those efforts, former Gov. Deval Patrick of Massachusetts, only the country’s second elected black governor, was at Ebenezer to make the case for Mr. Jones. In the vestibule were stacks of sample ballots for the Democrat, whose smiling visage was on literature left on every car in the parking lot. A few blocks away, at the foot of the Edmund Pettus Bridge, the site of Bloody Sunday in 1965, the message was starker: “Vote or Die” read a sign aimed at this region’s black majority, whose turnout could decide the race.

Ingen kan i detta ögonblick säga vem som kommer att vinna, men kan demokraterna inte vinna mot en så vedervärdig kandidat så är deras chanser att vinna i nästa års kongressval sannerligen inte stora.

Och för den som tycker att det låter rasistiskt att anklaga Alabamas afroamerikaner att inte vilja rösta i sitt eget intresse så är det tyvärr historiskt så att dom, liksom även många “vita” demokrater inte röstar lika ofta och mycket som republikanerna.