Politik

Sensation i röda Alabama, början till slutet för Donald Trump?

Demokraten Doug Jones seger över den i sanning vedervärdiga extremkristne Roy Moore med omkring 49.5% mot 48.9% sänder chockvågor över USA och Washington.

Även om marginalerna var väldigt små så är det här en enorm prestigeförlust för Donald Trump vilket betyder att republikanerna endast får en rösts övervikt i Senaten.

Det finns både negativa och positiva aspekter på valet, som visar hur rasistiskt Alabama faktiskt fortfarande är. Jones vann 95% av de afroamerikanska väljarna med endast 27% av de vita väljarna i Alabama. Det positiva för Jones och demokraterna är att så många unga afroamerikaner faktiskt gick till valurnorna.

Ben Jacob oc David Smith skriver i The Guardian:Alabama election: Democrats defeat Roy Moore, dealing huge blow to Trump. Doug Jones becomes the first Democrat to win any statewide office in decades after Moore’s campaign for Senate was marred by sexual assault claims

Democrat Doug Jones won a remarkable upset victory over controversial rival Roy Moore in the diehard Republican state of Alabama on Tuesday to win election to the US Senate.

His victory – by a margin of 49.5 to 48.9 with 91% of precincts reporting – set off a political earthquake, dealing a major blow to Donald Trump and his efforts to pass tax reform on Capitol Hill.

Jones was able to become the first Democrat in a decade to win any statewide office in Alabama by beating Moore, who had faced multiple allegations of sexual assault during a campaign which exposed Republican party faultlines.

Roy Moore’s stunning defeat reveals the limit of Trump-style politics

Moore, who late on Tuesday was refusing to concede the race, had been favored in the deep red state

Om demokraterna kan mobilisera unga afroamerikanska väljare i sydstaterna nästa år, och unga väljare överhuvudtaget, så kan de alltmer extrema republikanerna få allvarliga problem.

Lika viktigt är att Roy Moore förlorade på grund av alla anklagelser för sexuella övergrepp på minderåriga, och det öppnar nu för att fler än 100 kongressledamöter nu kräver att Donald Trump ska utredas för sina påstådda övergrepp mot kvinnor.

Och det är det sista som Trump vill höra. Och något som nu kan komma att bli ett alltmer allvarligt problem för honom.

Donald Trump är en klassisk buse och en buse får aldrig förlora. Han kan inte hantera förluster efter som det betyder att människorna inte längre fruktar honom. Så vi kan nu vänta oss att Donald Trump kommer att börja slå ännu vildare omkring sig än hittills i ett försök att skrämma livet ur demokraterna Något som knappast kommer att lyckas efter den här historiska segern.

En historisk dag för USA och för världen i övrigt.

PS:
Charles Bethea har en lång artikel i New Yorker:
Watching the Alabama Senate Race Between Roy Moore and Doug Jones

Devon Crawford, an African-American native of Birmingham and a grad student at the University of Chicago, was dancing to Usher and Lil Jon‘s “Yeah!” “They wouldn’t be playing this if Moore won,” he said. “This is a great moment for Alabama. I flew in today from school to vote. I made some phone calls from Chicago. I was mostly on the outside looking in. But, as a young black man, this means to me that there are actually people who care about and vote on issues, not just party lines: criminal-justice reform, equitable income to the poor. It shows that we are actually able to elect people that care about an agenda for people and by the people. We’re breaking up white supremacy here.”

The basketball star Charles Barkley, meanwhile, was dancing to “Sweet Home Alabama,” looking deliriously happy. What did he have to say? “Yes!”

2 thoughts on “Sensation i röda Alabama, början till slutet för Donald Trump?

 1. Bosse

  Ojoj det var tydligen 25 år sedan en demokrat senast vann i Alabama och självklart måste den här republikanska förlusten vara ett enormt bakslag för Trump. Som om inte det skulle räcka så sätter han inte heller ensam agendan för utrikespolitiken. Det var tydligen inte så lätt att få Rex Tillerson att vika ner sig vad gäller det Nordkoreanska problemet:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/oRp4GR/usas-vandning-om-forhandlingar-med-nordkorea
  ” -Låt oss bara träffas så kan vi prata om vädret om det är det ni vill. Vi kan diskutera huruvida ett bord är runt eller fyrkantigt om det är det ni vill. Men kan vi åtminstone sätta oss ner och se varandra i ögonen, så att vi kan börja lägga upp en plan för vad vi kan jobba mot”
  Bra så Tillerson, ska man försöka förhandla så måste man börja någonstans 😉

  1. Lennart Post author

   Bosse, ja det här är ett historiskt bakslag för Trump. Som den buse han är så är det oerhört farligt om folk inte längre är rädda för honom.

Comments are closed.