Politik

Donald Trump krossar nätneutraliteten och därmed USA:s – och Sveriges – Internet

Nätneutraliteten är en av de hörnstenar i det liberala samhället, liksom allmän sjukvård, som Donald Trump och hans anhängare nu har rivit upp. Ett tecken på att Donald Trump inte är som andra presidenter. Han siktar in sig på att för alltid krossa hela det liberala amerikanska samhället och ersätta det med ett samhälle för de allra rikaste, för den kristna högern och vapenlobbyn, helt utan något som helst socialt skyddsnät. Med dussintals miljoner fattiga amerikaner och fallande medellivslängd. En grotesk vansinnesutopi som jag är säker på även kommer att få fotfäste i Sverige om den inte redan har fått det.

Clas Svahn och Jonas Desai skriver i DN: Internet förändras efter amerikanskt beslut

Kritiker menar att detta innebär att företag får en större möjlighet att styra över internet och över vilka hastigheter som vissa sajter och appar kan nås.

Stora telekomleverantörer kan också ta mer betalt för vissa sajter och för den hastighet som man kan ge dem eller att ge sina egna appar och sajter bättre tillgänglighet än andras.
…..
– Utan nätneutraliteten hindras konsumenternas möjlighet att besöka hemsidor billigt och enkelt. Istället kommer större informationskanaler bildas, där stora företag får kontroll på vad som visas och hur, sa forskaren James Losey vid Stockholms universitet i en intervju med DN tidigare i veckan.

USA har redan ett av de sämsta Internet i västvärlden. Något som jag har upptäckt på semester i Sverige när jag laddar ner data som i USA kan ta en halvtimme och här är klar på en eller två minuter. Jag trodde först att det var något fel, men nej, så snabbt går det.

Eller snarare tog det, för vi får komma ihåg att de svenska telekomföretagen nu också kommer att agitera för att riva upp det svenska Internet.

Nu kommer telekombolag och internetleverantörer att kunna kontrollera informationsflödet över Internet, och ge viss trafik högre prioritet.