Politik

Bitcoin faller, bör vi oroa oss?

Bitcoin är en speciellt slags valuta som inte riktigt beter sig som andra valutor. Svära kast, berg och dalbana är något vi bör ställa in oss på under 2018. Betyder det att vi inte ska investera i kryptovalutor?

SvD skriver: Fler svenska småsparare flyr bitcoin efter raset

Den senaste tidens volatilitet och nedgångar i bitcoinpriset har fått många svenska småsparare som investerat i kryptovalutan att trycka på säljknappen. Under slutet av veckan minskade antalet svenska ägare av bitcoincertifikat med 5 procent. Det har aldrig hänt tidigare, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg till DI.

SVT Skriver Fritt fall för bitcoin – så mycket är den värd nu/a>

I söndags nådde kryptovalutan Bitcoin ett värde på 19.800 dollar – nästan 170.000 kronor. På fredagen rasade valutan till 11.000 dollar, ungefär 93.000 kronor, och bara under dagen har den förlorat 25 procent, skriver Market watch.

Flera andra kryptovalutor har också tappat i värde. Både småsparare som storspekulanter drabbas av raset, men Claes Hemberg, sparekonom på Avanza ser nedgången som ett sundhetstecken:

Svaret är att vi inte bör satsa alla våra besparingar på Bitcon, men däremot ska vi absolut satsa smärre belopp på Bitcoin för att lära oss hur man gör.

Bitcoin, Blockchain och Initial Coin Offerings, ICOs, är teknologier som kommer att bli allt viktigare under 2018. Så vi bör alla hänga på de nya fintech, dvs finansteknologierna.