Politik

Victor Davis Hansons innovativa historia om Andra Världskriget: The Second World Wars: How the First Global Conflict Was Fought and Won

Victor Davis Hanson
är medlem av den republikanska tankesmedjan Hoover Institution vid Stanford-universitetet i Palo Alto i det demokratiska Kalifornien.

Men hur felplacerad han än är i hjärtat i SiliconValley så är han en superb krigshistoriker, som han visar med sin innovativa bok om Andra Världskriget, The Second World Wars: How the First Global Conflict Was Fought and Won.

Istället för att skriva en traditionell kronologisk bok så har han skrivit en bok om de olika teknologier som avgjorde kriget, som t.ex. det faktum att de allierade hade de tekniska kunskaper söm behövdes för att kunna framställa fyrmotoriga s.k. strategiska, bombplan, något som tyskarna helt saknade och som blev avgörande för kriget.

På samma sätt hade de allierade ett ointagligt försprång i artilleripjäser, en annan avgörande faktor, liksom i oljetillgångar. De tyska innovationerna som ledde till missiler och jetplan var alltför små för att göra någon skillnad.

Det borde från början ha stått klart för den vältränade tyska generalstaben att Hitler inte hade minsta chans att vinna ett krig mot i stort sätt hela världen. Men ingen vågade opponera sig. Inte ens när Hitler misslyckades med att tvinga England till förhandlingsbordet efter reträtten från Dunkirk och luftslaget över England.

I den ständiga bokfloden om Andra Världskriget så står den här boken ut som synnerligen läsvärd.

Joshua Rothman recenserar Victor Davis Hansons innovativa historia över Andra Världskriget: A New History of the Second World War

“The most significant statistic of the war is the ten-to-one advantage in aggregate artillery production (in total over a million large guns) enjoyed by the British Empire, the Soviet Union, and the United States over the three Axis powers.”

Russia, meanwhile, excelled at manufacturing cheap, easily serviceable, and quickly manufactured tanks, which, by the end of the war, were better than the tanks the Nazis fielded.

Many Allied factories remained beyond the reach of Axis forces. There were a few possible turning points in the war: had Hitler chosen not to invade Russia, or not to declare war on the United States, he might have kept his Continental gains. Similarly, Japan might have contented itself with a few local conquests.

But temperance and Fascism do not mix, and the outsized ambitions of the Axis powers put them on a collision course with the massive geographical, managerial, and logistical advantages possessed by the Allies, which, Hanson suggests, they should have known would be insurmountable.

Ett litet exempel på hur amatörmässigt kriget fördes från tyska sida kan ses av att Hitler 1940 efter invasionen i väst förklarade att han skulle krossa Sovjetunionen på åtta veckor, varken mer eller mindre. Så trots att det var allmänt känd att de senaste vintrarna hade varit extremt kalla, bl.a. under Finska Vinterkriget, så vägrade han att utrusta den tyska armen med vinteruniformer. Det var detsamma som landsförräderi att ens nämna vinteruniformer.

Resultatet blev blodbadet framför Moskva när Armegupp Center helt sonika frös ihjäl, och början till slutet för det “tusenåriga riket”.

En mycket viktig bok.

2 thoughts on “Victor Davis Hansons innovativa historia om Andra Världskriget: The Second World Wars: How the First Global Conflict Was Fought and Won

 1. Christer W

  Lennart, Focke-Wulf Condor var ett fyrmotorigt tyskt bombplan. Du ska nog inte lita på republikaner alltför mycket. Den tyska generalstaben hade långt innan hitler planerat för ett nytt krig mot frankrike, bitterheten från 1918 och de hård fredsvillkoren satte sina spår och de ville ha revansch. Så hitler var i deras ögon bara en lämplig man på vägen till ny ära och berömmelse för dem.
  Tyska militärmakten utvecklade, övade och testade sin teknik och förmåga i sovjet och delade med sig av den senaste militära teknologin till sovjet.
  När nazisterna tog makten upphörde samarbetet, hitler hade ju skrivit utförligt om sina idèer expansion i öst.
  Men framför allt, de allierade hade ett bra mycket större befolkningsunderlag och i princip inget motstånd i de egna områdena. En annan viktig sak var att kvinnorna hos de allierade jobbade i produktionen när männen kallades in. I tyskland skulle de vara hemmafruar och produktionen löstes med slavar och tvångsarbetare från danmark, belgien, frankrike etc. Jobbar man inte frivilligt, så har det konsekvenser, t.ex. motorer som skär ihop inom några timmar.

  1. Lennart Post author

   Christer, tack för intressant kommentar. Det är helt riktigt att tyskarna hade design för en fyrmotorigt bombplan https://en.wikipedia.org/wiki/Messerschmitt_Me_264 men bara tre byggdes. Tyskarna insåg aldrig hur viktiga s.k. strategiska bombplan skulle komma att bli. Och samtidigt hur omfattande industriell produktion skulle behövas för att bygga upp flera tio tusentals bombplan.

Comments are closed.