Politik

#IranProtests, plötsligt uppblossade regimkritiska protester i Iran, men ännu inget hot mot regimen.

Tags:

Även svenska medier uppmärksammar nu de hastigt uppblossande regimkritiska demonstrationerna i Iran.Vi vill vara del av den moderna omvärlden

Men det är viktigt att komma ihåg att regimen mycket lätt och snabbt kommer att kunna slå ner de här demonstrationerna. Som man redan har visat vid tidigare tillfällen. Regimen sitter helt ohotad och är beredd att sätta in överväldigt våld för att behålla makten.

Samtidigt, som Thomas Erdbrink rapporterar i New York Times så har regimen organiserat demoinstrationer över i stort sätt hela landet: Iran Holds Pro-Government Rallies After Economic Protests

Thousands of pro-government demonstrators rallied in Tehran on Saturday in support of Iran’s leaders, days after unauthorized protests broke out over declining economic conditions in the country and dozens of people were arrested.

About 4,000 people took part in the annual rally in the capital, state media reported. The planned event commemorated pro-government counter-demonstrations against those who had challenged the re-election of Mahmoud Ahmadinejad as president in 2009.

State television stations showed marchers carrying banners in support of Iran’s supreme leader, Ayatollah Ali Khamenei, in Mashhad, Iran’s second-largest city. Typically, pro-government demonstrations are orchestrated by the state, and many of those attending are bused in.

Svårt att förutspå hur snabbt regimen kommer att slå ner de regimkritiska protesterna.

Det är också viktigt att komma ihåg att komma ihåg att, som New York Times skriver, demonstrationer, om än i mycket liten omfattning, regelbundet förekommer i IranScattered Protests Erupt in Iran Over Economic Woes”

Protests over economic conditions are not uncommon in Iran. They usually take place in front of Parliament in Tehran, and in smaller cities it is not uncommon to see protests by people who have lost their savings in bank failures, or retirees who can’t make ends meet. What seems distinctive about the protests this week is how quickly news about them spread on social media and was in turn picked up by foreign-based satellite channels.

Så de nu förekommande demonstrationerna är ovanliga man kanske inte så omfattande som medierna gör gällande. Vi får se hur det hela utvecklas under den kommande veckan.