Politik

Donald Trumps fascism kommer att få konsekvenser under 2018

Det är inte så litet skrämmande att se hur lätt det var för Donald Trump och republikanerna att under 12 månader riva upp den amerikanska demokratin och ersätta den med något som bäst kan karaktäriseras som fascism.

Ett litet exempel är hur Trump konsekvent förnedrar sina politiska motståndare genom att ge dom öknamn, något som alltid har varit tabu i amerikansk politik. Men som ingen idag ens vågar protestera mot. Och glöm de regler som säger att man inte får använda Twitter för att hota människor. Twitter skulle aldrig våga ens tänka på att stänga av Trumps konto.

Chris Cillizza har sammanställt en lista över några av de öknamn som Trump slungar mot sina motståndare: The definitive rankings of Donald Trump’s nicknames for his political enemies

Det är samtidigt skrämmande att se att ingen enda av dessa politiker själva har gått till ett liknande personangrepp mot Trump. Det vore trots allt inte speciellt svårt att hitta på förnedrande öknamn för den 71-årige perukförsedde och tunnhudade Trump. Det är bara det att ingen vågar utsätta sig för hans och hans väljares raseri.

Och gör man inte det så kommer Trump inte bara att vinna kongressvalet i år utan även presidentvalet 2020.

Välkommen till det nya fascistiska USA.

2 thoughts on “Donald Trumps fascism kommer att få konsekvenser under 2018

  1. Bosse

    Det är illa i USA men även här i Sverige befinner vi oss på ett sluttande plan vad gäller både demokratin och rättssamhället. För precis som Guillou skriver
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/WLqReG/nya-lagforslaget-ar-sensationellt–men-tystnaden-ar-total
    så finns det förslag på att yttrandefriheten ska strypas ordentligt och detta utan att det är någon som helst debatt om saken.

    Däremot anses det utmärkt att folk nu kan dömas av media och folkdomstolar och därmed förlora både jobb och heder utan några som helst bevis, och utan att deras sak prövats i någon som helst rättslig instans. Nog kan i alla fall jag tycka att detta är en skrämmande utveckling av metoo-kampanjen. Metoo stod från början för något bra men har i alla fall här i Sverige spårat ur och förvandlats till en lynch-kampanj där ingen längre går säker. Det är så sant som det är sagt att vägen till helvetet kantas av goda föresatser. Eller för att låna ett uttryck från Edward Snowden: “Det är inte onda människor som gör detta utan goda människor som gör onda saker därför att de tror sig göra det för en god sak”.

Comments are closed.