Politik

Det tragiska och i grunden oförklarliga familjemordet i Bjärred i Skåne

Förra tisdagen skulle en framgångsrik skattejurist i Skåne hålla ett seminarium i Lund. Ett av årets stora evenemang. Han var en mycket plikttrogen och noggrann man, en man man kunde lita på, social, ordningsam och strukturerad. Och ofta med ett leende på läpparna, åtminstone om man får tro de bilder som finns på honom på nätet.

Men förvånansvärt nog så kom han aldrig till sitt eget seminarium. Så man fick improvisera och starta utan honom. Och för den som varit med om liknande så är det ofta inte lätt att improvisera framför öppen ridå s.as.

Mannens chef ringer till honom, till hans fru, även hon en framgångsrik skattejurist, som
ännu inte har återgått till sitt jobb efter julhelgen, men får inget svar.

Slutligen, kl 15:00, så larmar mannens chef polisen som beger sig till adressen. Där alla gardiner är neddragna och familjens båda bilar står utanför tegelvillan.

Polisen knackar på och när ingen svarar så slår man helt sonika in ett fönster och kliver in i villan. Där man helt oväntat finner finner de båda makarna och deras två döttrar, 14 och 11 år döda.

Det är nu som mysteriet börjar. För det här var ingen vanlig familj. När döttrarnas skola får höra vad som hänt så utbrister Margareta Strand Karlsson, rektor på Alfredshällskolan i Bjärred att man “har sett en familj i djup kris”.

Krisen ska ha bestått av något så ovanligt som att familjens båda döttrar båda har haft hemundervisning av medicinska skäl eftersom dom led av någon slags ospecificerad trötthet.

Hemskolning i Sverige är i det närmste totalförbjudet och man behöver väldigt speciella skäl för att få ha hemundervisning. Läsåret 2010–11 hemskolades t.ex. 116 barn. I det här fallet fick de båda flickorna hemundervisning av medicinska skäl.

Den äldsta flickan fick hemundervisning i fyra dagar och den yngre i tre dagar. Hemundervisningen var dock inriktad på att flickorna skulle återgå till skolan.

Tisdagen var dagen när vårterminen skulle börja, och då svarade ingen när läraren kom för undervisningen.
Till saken hör att mannen börjat jobba alltmer hemifrån och att hans fru tydligen också hon trappat ner på sitt arbete och arbetat hemifrån.

Men det är långt ifrån säkert att skolan verkligen fick reda på hela sanningen av fadern, som var den som skött kontakten med skolan. Enligt honom gick allt i rätt riktning, det fanns ingen orsak för oro. Och skolan lät sig nöjas med det.

Det verkar också som om man kanske nöjde sig med att läsa igenom de läkarintyg som fadern lämnade över utan att själva prata med läkaren.

Att familjen var speciellt framkommer snart av att ingen av grannarna verkar ha haft några kontakter med familjen. Fadern och yngsta dottern ska ha setts ute på stan under mellandagarna, men mannars har familjen inte setts av. Familjen har inte heller, förutom fadern, satt spår på de sociala medierna.

Flashback spekuleras de ändlöst men utan att fakta så kommer man ingen vart.

Kvar står dock att den ena eller båda föräldrarna med berott mod mördade sina båda döttrar och sen tog sina egna liv någon gång söndag-tisdag. Det finns inga uppgifter om att barnen skulle ha någon svår degenerativ sjukdom. Och även om så skulle ha varit fallet så finns det väl ingen normalt funtat förälder som skulle ha mördat sina barn av den anledningen, för att sen tagit sina egna liv.

Mer troligt är kanske att morden var något som föräldrarna kan ha bestämt sig för för rätt många månader sen. Av någon okänd anledning. På Flaskback spekuleras om att modern skulle ha varit döende. Men det finns inga som helst bevis på det. Möjligheten finns också att mord-orsaken inte alls har något med döttrarna att göra.

En djupt tragiskt och i grunden oförklarlig mordgåta.