Politik

Saker du bör tänka på när du ansöker om ett B2-visum!

Times Square Crossing

Av alla amerikanska visum så är B2-visumet det mest knepiga. B2-visumet är egentligen identiskt med B1-visumet. B1 är för affärsmän och B2 för turister.

Medan du kan vistas i USA i tre månader på s.k. ESTA, eller visum-fritt, så kan du vistas i USA i ett halvår på ett B2-visum. Och du kan t.om. under vissa omständigheter, förlänga ditt B2-visum på ytterligare ett halvår. Ditt B2-visum är också giltigt i tio år. Vilket betyder att du i princip kan vistas i USA halva året i tio år.

Ett mycket åtråvärt visum m.a.o. Men alla som ansöker får inte sitt B2-visum. Nära 14% blir vägrade

Eftersom väldigt få svenskar kan vara borta från jobb och familj så länge så gäller det att ha med sig dokument som visar att man kan finansiera en så lång utlandsvistelse. Och att man verkligen tänker återvända till Sverige.

Förutom ett bankkonto bör man kunna dokumentera var man tänker bo och vad man tänker göra.
För den amerikanska konsulns uppgift är inte som man kanske skulle tro att välkomna dig till amerikanska ambassaden med öppna armar. Utan att utan att blinka vägra dig

Att som pensionär besöka barn och barnbarn är inga problem. Men för arbetsföra personer, speciellt med barn i skolåldern så gäller det att ha dokument på var man ska bo och i vilka skolor som barnen ska gå. Och att känna till att nej, det går inte att låta de amerikanska skattebetalarna betala för ens barns amerikanska skolgång.

En sak att komma ihåg är att det faktum att man får sitt B2-visum på ambassaden i Stockholm inte betyder att man nödvändigtvis kommer att bli insläpps i USA.

Passkontrollören på t.ex. Kennedy-flygplatsen har rätt att vägra inresa oavsett om man har ett giltigt B2-visum eller inte. Det sker inte ofta, men det kan i praktiken ske.

Och trots att B2-visumet är “multi-entry” så kan man inte stanna i USA längre än ett halvår per år. T.ex. juni 2018 – juni 2019.

Det går hur bra som helst att jobba mot Sverige, men inte alls att jobba och få betalt i USA.

Och har ni frågor så är det lätt att kontakta US Embassy i Stockholm.

Behöver du inte hjälp av en svensk “visum-service” för att ansöka? Ja om du inte klarar av att boka en resa till Bollnäs på egen hand utan alltid blir panikslagen i höjd med Gävle och drar i nödbromsen så kanske.

Kom också ihåg att konsuln på amerikanska ambassaden har tillgång till Facebook, Twitter och sociala medier som Instagram i allmänhet. Så kom ihåg att sanera där ifall du har skrivit eller fotat något som Donald Trump kanske inte skulle uppskatta.

One thought on “Saker du bör tänka på när du ansöker om ett B2-visum!

  1. jenny

    Hej,

    Lite frågor på denna post bara 🙂 Kan jag ansöka om detta visum även om jag har ett godkänt ESTA i 1,5 år till? Är det större chans att dem skulle neka mig då min kille är amerikansk och han är anledningen till att jag vill åka dit, gärna längre tid än bara 90 dagar, jag har för avsikt att åka hem igen. Och sista frågan är att OM man blir nekad detta visum behåller man ändå sitt redan godkända ESTA? Kanske svårt för dig att svara på men tänkte att jag frågar iallafall 🙂 Tack på förhand

Comments are closed.