Politik

AI-industrin: startupföretag som satsar på hårdvara allt populärare

Artificiell Intelligens handlar inte bara om mjukvara utan minst lika mycket om hårdvara, speciellt då om Graphics processing units.

Men för startupföretag att satsa på hårdvara är oerhört mycket dyrare än att satsa på mjukvara, och traditionellt har det också betytt man man går man mot man mot mäktiga Intel. Men världen förändras, och dagens AI-chips, som mest handlar om GPUs, dvs grafiska processorer och inte CPUs, Central Processing Units, är billigare än de gamla anrika GPUna.

In The Era Of Artificial Intelligence, GPUs Are The New CPUs

Nu, som Cade Metz skriver i New York Times, så ser vi ett växande antal startupföretag som just satsar på cips för A.I.: Big Bets on A.I. Open a New Frontier for Chip Start-Ups, Too

But then came the tech industry’s latest big thing — artificial intelligence. A.I., it turned out, works better with new kinds of computer chips. Suddenly, venture capitalists forgot all those forbidding roadblocks to success for a young chip company.

Today, at least 45 start-ups are working on chips that can power tasks like speech and self-driving cars, and at least five of them have raised more than $100 million from investors. Venture capitalists invested more than $1.5 billion in chip start-ups last year, nearly doubling the investments made two years ago, according to the research firm CB Insights.

The explosion is akin to the sudden proliferation of PC and hard-drive makers in the 1980s. While these are small companies, and not all will survive, they have the power to fuel a period of rapid technological change.

En mycket viktig trend inom AI-industrin.