Politik

Malmö allt viktigare IT-stad, men har Göteborg och Uppsala någon IT-industri?

Först kom IT-staden Kista strax utanför Stockholm. Men det var på den dundrande persondatorns tid, men stora
datorhallar och dataingenjörer med bakåtkammat hår och vita labbrockar. Sen kom persondatorn och mindre IT-företag började krypa in mot Stockholm.

Idag är Stockholm fylld av pyttesmå IT-företag i co-working-platser, acceleratorer och inkubatorer. Men Stockholm är inte längre ensam herre på täppan. Malmös IT-företag förökar sig som kaniner och Malmö är idag en viktig IT-stad.

Albert Capuder skriver i Sydsvenskan: Norskt techbolag öppnar kontor i Malmö. Norska techbolaget Recheckit öppnar kontor i Malmö. Etableringen i Skåne är ett led i att komma närmare de svenska tech- och e-handelsbolagen.

Recheckit, med 12 anställda och en omsättning på 15 miljoner norska kronor, har funnits i fem år och arbetar med att öka e-handlares konvertering. Exempelvis genom att besökaren köper något i respektive webbutik, laddar ner en broschyr eller kanske tecknar sig för nyhetsbrev.
Affärsidén handlar om en egen utvecklad teknologi som tillämpas på hemsidor, och som med hjälp av artificiell intelligens och maskinlärning förbättrar konverteringen.
Nu gör bolaget sin första internationella satsning, och väljer Malmö som sin första marknad utanför Norge.

Vilket leder till frågan om Malmö har några konkurrenter utanför Stockholm? Varför verkar Göteborg inte alls platsa på någon IT-karta?