Politik

Nytt oväntat ljus på Bjärredmorden, ett helt unikt svenskt kriminalfall

Tags:

De uppmärksammade familjemorden i Bjärred har hittills omgärdats av en nästan total tystnad. Två flickor, 11 och 14 år gamla som mördades av sina föräldrar som sen tog sina egna liv. Orsaken ska, enligt ett brev som föräldrarna lämnade efter, enligt polisen, att föräldrarna var eniga om att mörda sina döttrar, 11 och 14 år gamla, för att sedan ta sina egna liv “för att att föräldrarna inte såg någon framtid av god livskvalitet, på grund av döttrarnas sjukdomsbild”.

Sen morden så har det varit locket på inte bara från polisen utan också från grannar och vänner. Ingen har velat komma fram och ge en levande beskrivning av de båda döttrarna och deras föräldrar. Som trots allt figurerar i ett för Sverige alldeles unikt och skrämmande familjemord.

Tills nu, när den yngsta dotterns pianolärarinna har berättar för journalisten Elisabeth Höglund om den yngsta dottern, som pianolärarinnan blev helt betagen av och nu vill att omvärlden ska minnas henne som den helt bedårande tjej hon var.

Det ger en skräckinjagande bild av dagens Sverige att Elizabeth Höglund, när beskriver den söta, livliga, intelligenta och högst levande yngsta dottern på sin blogg så blir hon överöst med hatkommentarer av svenska Internettroll.

Elisabet Höglund skriver bl.a. på sin blogg: Idag kan jag avslöja nya tragiska och omskakande uppgifter om de mördade flickorna i Bjärred.

… såg i den lilla flickan en fantastisk, pigg, nyfiken, glad och vacker liten tjej. Flickan var också oerhört begåvad. Hon gjorde stora framsteg i sitt pianospel. Hon tecknade vackert och hon såg detaljer i sin omgivning som andra inte gör trots att hon var så liten, berättar kvinnan för mig. Flickan var ett unikum.
….. När pappan kom tillbaka efter tre månader hade han förändrats, berättar ”pianolärarinnan”. Han, som redan tidigare varit smal, hade gått ner ytterligare minst 8-9 kg i vikt. Hans huvud var nu helt kalt och han ”var svart under ögonen”, berättar hon. …. Det var i alla fall efter detta som den stora förändringen hos familjen började.

Så i maj 2017 så var den yngsta dottern fullt frisk, men samtidigt så förhandlade fadern med skolan om att hon skulle få hemundervisning för att hon inte klarade av att gå i skolan!

Att fadern var en dominerande kontrollfreak lär vi oss också. Hans dotter ville inte spela piano hemma i villan eftersom fadern, som själv var musikalisk, hela tiden tillrättavisade henne.

Det verkar onekligen som om fadern steg för steg klippte av kontakterna med omvärlden för sina döttrar och isolerade dom i hemmet samtidigt som ha själv tillbringade alltmer tid hemma. Han genomgick själv en märkbar personlighetsförändring under sommaren, tappade vikt och såg alltmer dålig ut.

Det är bra att Elisabeth Höglund, som enda journalist, försöker beskriva flickorna som omvärlden uppfattade dom året innan dom så brutalt mördades. Vi får inte acceptera mördarnas beskrivning av morden som någon slags “barmhärtighetsmord”.

Det ser istället ut som om döttrarna faktiskt kan ha varit fullt friska och istället fick spela en bisittarroll i faderns beslut, av någon okänd anledning, att utplåna hela sin familj.

Men finns det inte någon logisk förklaring. På Flashback har man t.ex. lagt fram s.k. trådsanningar, dvs spekulationer som snart tar form som en sanning inom gruppen. Modern ska ha varit döende, liksom flickorna, kanske också fadern. Men det spelar ingen roll, för oavsett vilka kosmiska katastrofer som kan ha drabbat familjen så skulle normala föräldrar ändå inte mörda sina barn.

För oavsett hur sjukt ett barn kan vara, och vi har alltså inga hårda bevis på att döttrarna överhuvudtaget var sjuka, läkarbevis till trots, så är det olagligt för föräldrar att mörda dom.

Förr eller senare kommer någon journalist på hugget att hitta den bakomliggande sanningen och kanske skriva en bästsäljare om det här unika och helt vedervärdiga mordet. Tills dess bör vi tacka Elisabeth Höglund för hennes insats.