Politik

Bjärredmorden, läkarintygen och dess roll.

I vad som måste vara ett av de märkligaste och mest vedervärdiga mordfallen i Svensk kriminalhistoria där två välutbildade medelålders jurister mördar sina två unga döttrar och sen tar sina egna liv så tiger pressen, media, grannar, släkt och vänner medan journalisten Elisabeth Höglund envist gräver vidare. Alla verkar vilja glömma de två småtjejerna som mördades av sina föräldrar. Hur dom var, hur dom levde, vad dom gillade, den glädje de måste ha skänkt sina skolkamrater och sin omgivning. Allt tigs ihjäl. Hittills i alla fall.

Men Elisabet Höglund gräver som sagt vidare, förföljd av de mest motbjudande Internettroll som tänkas kan, och hennes grävande ger en annan bild av Bjärredmorden än den som föräldrarna själva har givit i det brev de lämnade efter sig och som polisen har hittat

Elisabeth Björklund skriver på sin blogg:Bjärredfallet: Idag kan jag visa den sista mejlkonversationen mellan pianolärarinnan och den 11-åriga flickans pappa

Bl.a. återger hon ett mejl hon fick från den yngsta dotterns pianolärarinna och som innehåller det sista mejlet denna fick från fadern i augusti förra året, tre månader efter det att pianolärarinnan med egna ögon hade sett en glad och aktiv och helt normal liten tjej:

Hej
NN har blivit långvarigt sjuk och kan inte spela denna termin. Kan vi höras inför våren och se om hon mår bättre? Inte troligt men möjligheten finns.
Hälsningar
XX

Ett mycket märkligt mejl. Först för att fadern är så säker på att det inte är troligt att dottern kommer att må bättre, och sen för att ha inte frågar pianolärarinnan om inte hon själv kan komma till deras hus för att ge dottern lektioner, något hon älskade. Eller varför inte be pianolärarinnan rekommendera någon annan pianolärarinna som bodde närmare. Samtidigt vet vi att yngsta dottern fick skolundervisning i hemmet. Så varför inte också musik?

Elisabet Höglund ställer den logiska frågan, “vilken läkare var det t ex som skrev de sjukintyg som möjliggjorde för de här flickorna att få skolundervisningen i hemmet? På vilka grunder skriver en läkare ett sådant intyg?”

Hur läkarintyg ska se ut kan vi se på Försäkringskassans hemsida. Eftersom fickan var så ung, så bör faderns observation av sin dotter ha spelat en avgörande roll.

Om han sade att hans dotter ständigt var trött och inte orkade gå i skolan så skulle läkaren knappast a argumenterat om det. Än mindre skolan. Och dottern hade redan berättat för sin pianolärarinna att hon inte ville spela piano i hemmet med sin pappa, som var en mycket kunnig musiker, eftersom han ständigt kritiserade henne.

Det är därför långt ifrån otroliga är därför att pappan, med sin juridiska utbildning, hade gått igenom de medicinska koderna och mer eller mindre berättade för läkaren vilken diagnos han ansåg passade. Läkaren kunde inte argumentera med den dominerande pappan som fick det läkarintyg han ville ha. Och än mindre vågade skolan opponera sig emot ett läkarintyg.

Och så gick det.

Varför fadern skulle vilja hålla sina båda döttrar i hemmet vet vi inte, men vi vet vad resultatet blev bara fyra månader senare.

Ett av de många märkliga aspekterna på det här fallet är hur fadern kunde få modern att gå med på att mörda sina egna döttrar. För det kunde ju knappast vara hon som var den som drev på.

Ett av Sveriges genom tiderna mest förbluffande, gräsliga och djupt tragiska kriminalfall.