Politik

Hur IT industrin flyttade från Silicon Valley till San Francisco

Linkedin in SF
LinkedIn, ny ägd av Microsoft, i San Francisco.

För tio till tjugo år se så var Silicon Valley, strax söder om San Francisco världens IT-centrum. Sen hända något och alla IT-ingenjörer i Silicon Valley ville plötsligt flytta till San Francisco. Men varför då?

Svaret ligger i datormolnen Amazon Web Services (AWS) som lanserades i mars 2006 och betydde att man som startupföretag inte längre behövde ha sin egen datorhall. Det räckte med att man hade sina serverar i datormolnen, och åren före det i datorhallar som hyrde ut utrymme till företagen. Men dom försvann snart och ersattes av datormolnen med virtualiserade datorer.

Och med ens så ville IT-ingenjörerna in till i “stan”, dvs San Francisco, från vischan och de dödstråkiga förorterna i Silicon Valley.

Och så har det fortsatt, som har fått till följd att San Francisco nu gentrifieras som aldrig förr.

Men att bo i stan blir allt svårare, vilket betyder att pendlingen blir ett allt svårare problem.

Själv pendlar jag fyra timmar de dagar jag måste in till San Francisco.

2 thoughts on “Hur IT industrin flyttade från Silicon Valley till San Francisco

  1. Bosse

    Hur är det, har gamla klassiska mötesplatser mellan “startuppare” och riskkapitalister som t.ex. Buck’s of Woodside förlorat sin betydelse som träffpunkter och allt sånt också flyttat in till San Francisco eller har kanske de fysiska mötena redan skippats mer eller mindre och ersatts med möten via nätet? Gissar ändå att t.o.m. folk som bor och verkar i IT-industrins epicentrum fortfarande gillar att träffas rent fysiskt. 🙂

    1. Lennart Post author

      Bosse, helt klart är det fortfarande så att det är personliga möten som gäller. Även om dom idag kan ske via videkonferenser som Zoom.

Comments are closed.