Politik

Emily Changs bok Brotopia, det mansdominerade Silicon Valley

I skuggan av #MeToo-rörelsen är det solklart att Silicon Valley och San Francisco, är mansdominerade. Men precis hur man skall göra Silicon Valley mer jämställt är en svårare fråga. Som inte enbart handlar om kvinnor utan också om frånvaron av afroamerikaner och för den delen även vita amerikaner.

För varje gång som jag tar det överfulla och krängande pendeltåget in till San Francisco så kunde jag lika gärna befinna mig i Mumbai som i Shenzhen, men knappast i Silicon Valley.

Det beror på vad man satsar på i olika kulturer. I Indien och Kina är det föräldrarna som bestämmer vad deras barn ska studera. Och då blir det matnyttiga ämnen. I väst är barn och ungdom mer självständiga och då går det som det går. Att förverkliga sig själv är kanske inte så kul när man sen tvingas leva i fattigdom.