Politik

Niklas Wahllöf: När finskolorna i Silicon Valley inför skärmförbud har det gått väldigt långt

“Skärmförbud” eller snarare mobilförbud för barn är att förväxla passiv TV med aktiva mobiler.
Vi kan lika gärna införa skärmförbud på datorer, vilket ju är vad mobilerna är. Eller varför inte förbud för barn att läsa böcker?

Niklas Wahllöf skriver i DN: https://www.dn.se/kultur-noje/niklas-wahllof-nar-finskolorna-i-silicon-valley-infor-skarmforbud-har-det-gatt-valdigt-langt/

Mobilen är ett aktivt redskap som stimulerar barn och lär dom tänka, och läsa böcker och spela spel i mobilen. Vi måste acceptera dagens teknologi och inte tro att vi kan stoppa den.

Den som tror det kan börja med att införa bokförbud.

5 thoughts on “Niklas Wahllöf: När finskolorna i Silicon Valley inför skärmförbud har det gått väldigt långt

 1. YesWeekly

  Märkligt att dom inte tar upp Grävling. När jag är uppe i Dalarna ser jag massor av skogsfågel, men inga överkörda grävlingar. När jag är ute i skogarna hemmavid i Bohuslän ser jag nästan inga skogsfåglar, men massor av överkörda grävlingar. Skogsbruket spelar naturligtvis stor roll också, men min gissning är ändå att grävlingen är en av dom största bovarna här. Grävlingen har knappt några naturliga fiender och dom flesta jägare anser det nog inte mödan värt att jaga Grävling. Varför inte införa skottpengar på grävlingen i några år och se vad som händer.

 2. Linda

  Det kan ju också vara så att vi befinner oss i en övergångsperiod där vi lär oss hantera modern teknik. Allt är inte positivt och jag tror de har rätt som hävdar att vissa appar medvetet är designade för att skapa beroende https://www.dn.se/kultur-noje/sa-ar-apparna-skapade-for-att-gora-oss-beroende/. Själv tog jag bort mitt Facebook konto i somras och har inte använt det sen dess och det tänker jag inte heller. Nästa svenska val tror jag kommer att innebära kaos och förmodligen omval och jag tänker försöka tänka så självständigt jag kan om vad jag egentligen tycker om det. Undviker därför sociala medier för det kommer att spridas alldeles tillräckligt med rykten och propaganda i alla fall. Dock tränar jag vidare i programmering i C# och går utbildning i fiberinstallation och tillverkning. Positivt är också att nu ska de införa programmering på schemat i min lilla norrlandskommun, till att börja med att alla från åk 6-9 läser samma och sen från sexan kommande år när de har hunnit ikapp i åldrarna.

  1. Lennart Post author

   Linda, jo att speciellt Facebook gör allt för att framkalla beroendekänslor råder det inte minsta tvivel om. varje morgon får jag ett mejl där det står att ett eller två dussin människor på Facebook vill bli mina “vänner”. Det finns “gilla” men inte “ogilla”-knappar, mm mm.

   Men samtidigt finns det väldigt positiva grupper som “du vet att du är från Falkenberg om …” där Falkenbergsbor lägger ut fotografier från det gamla Falkenberg och därmed skapar kulturhistoria. Och för några år sen la några av mina gamla klasskamrater ut en klassgrupp, där jag kunde återknyta bekantskapen med mina gamla klasskamrater från gymnasietiden.

   Så det gäller att använde den nya teknologin till sin egen fördel.

   Men mitt favoritmedium är YouTube, där man kan hitta de mest märkliga kanaler som har det gemensamt att de är väldigt smalt fokuserade som en kanal om krigshistoria, mest från Andra Världskriget https://www.youtube.com/channel/UCK09g6gYGMvU-0x1VCF1hgA och mängder med kanaler om resor, som den svenska https://www.youtube.com/user/arskortguldsj

   Efter att ha börjat följa såna kanaler inser jag att det finns en intressant värld bortom TV-ärlden med sina meningslösa underhållningsprogram.

Comments are closed.