Politik

Dual Use Technologies: och hotet från billiga AI-komponenter

Datormolnen tillhandahåller idag billiga AI-tjänster som gör det möjligt för vem som helt med ett kreditkort och litet teknisk kunskap att skapa AI-baserade appar. Något som jag själv kan iaktta på de Hackathon jag går på runt om i Silicon Valley.

Men som Cade Metz skriver i New York Times så kan teknologi ofta användas i vitt skilda syften. Något som vi har kunnat se runt om på webben med horder av Internet-troll som t.om. har lyckats kuppa de senaste USA-valet.

Ett exempel är billiga kameror kopplade till billiga drönare som i sin tur är kopplade till billiga moln-baserade AI-tjänster som videon ovan.

En fantastiskt intressant uppfinning som kan användas för att skapa oerhört proffsiga videon, men kanske också i andra syften.

Good News: A.I. Is Getting Cheaper. That’s Also Bad News

A.I. experts and pundits have discussed the threats created by the technology for years, but this is among the first efforts to tackle the issue head-on. And the little tracking drone helps explain what they are worried about.

The drone, made by a company called Skydio and announced this month, costs $2,499. It was made with technological building blocks that are available to anyone: ordinary cameras, open-source software and low-cost computer chips.

Samtidigt kommer de nya billiga IT-komponenterna säkert att leda till positiva uppfinningar. Men som Internettrollen har visat så finns det alltid två sidor av den nya teknologin.

Intressant nog har den självflygande kameran även uppmärksammats av riskkapitalfirman A16Z i Silicon Valley. Se ovan.