Politik

Mystiken tätnar kring de ofattbara morden i Bjärred

I ett skakande inslag av Malou Efter 10 berättar fadern om sina känslor för sin 11-åriga dotter Ebba som mördades i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. Känslor som varje förälder i sina värsta mardrömmar känner igen.

Att föräldrar, släktingar och vänner kommer fram och berättar om sina känslor för brottsoffer är vad vi väntar oss efter svåra olyckor eller brottsfall.

Det är det naturliga, det mänskliga. Men i morden i Bjärred så är det ingen som vill minnas de två flickorna Agnes och Moa. Ingen farbror eller morbror, ingen farmor eller mormor, inga kusiner, inga lärare, grannar, läkare. Ingen enda person har ett ord till övers för de mördade flickorna. Utom en pianolärarinna som har kontaktat journalisten Elisabet Höglund, den enda svenska journalist som har intresserat sig för morden.

Och frågan är varför ingen vill minnas flickorna?

Elizabet Höglund på sin blogg stället frågan Morden i Bjärred: Vem eller vad fick föräldrarna att döda sina barn? Låt Socialstyrelsen utreda den fruktansvärda händelsen. Hon lyfter fram det faktum att de båda döttrarna sades ha lidit av ett trötthetssyndrom som ME, och hon säger att “Flera av de svenska läkare som behandlar patienter med ME anses oseriösa”. Vilket skulle betyda att den diagnos som föräldrarna fick kom från oseriösa läkare.

Det sägs på olika ställen i pressen att fallet skulle vara “hemligstämplat”, vilket inte är sant. Polisen kan vägra att inte gå ut med någon information kring ett brott, men man kan inte förhindra att journalister och enskilda uttalar sig om vad som helst. Sverige är faktiskt fortfarande en demokrati med pressfrihet.

Och små indicier läcker ut, som dessa på Flashback: Ursprungligen postat av VeronicaMaja

Jag var bekant till familjen och från vad jag såg med mina egna ögon så är Oskar väldigt kontrollerande mot hans barn och fru! Agnes och Moa fick inte gå och leka i lekparken, umgås med vänner, vistas ute så mycket utan det var bara hemma som gällde ……

och Ursprungligen postat av VeronicaMaja

När jag sist träffade Hanna (Innan jag flyttade från Bjärred) Så hade hon vita konstiga handskar på händerna. …. och frågade om Hannas händer blivit någon bättre och då sa han att hon har MRSA och det är tröttsamt då hon inte kan använda händerna så mycket och att han är den som sköter det mesta.

Och

Igår pratade jag med en kvinna som kände pappan vad jag förstod som ganska väl.

1 vecka innan jul så hade pappan framfört att han knappt kunde hålla ansiktet ovanpå vattenytan då den äldste dottern hade blivit mer och mer sjuk.
Han pratade om att han nog skulle få gå ner mer i tid men ville absolut inte det då det skulle förvärra hans mående garanterat.
Kvinnan pratade också om att några ekonomiska problem hade dom absolut inte, och att dom skulle varit medlemmar i Scientologerna var inte heller sant.

Flashback är ett diskussionsforum som påminner om amerikanska Reddit och som liksom Reddit är en viktig källa för information som ofta inte får plats i pressen. Mycket av informationen på Flashback är oseriös men det finns nog med guldkorn för att göra sajten viktig.

Den bild man får är av en dominerande pappa som från en okänd och kanske oseriös läkare fick för sig att hans båda döttrar led av en sjukdom som gjorde att dom inte kunde gå i skolan utan måste hållas hemma under hans egne uppsikt. En diagnos som han tydligen sen aldrig kollade med andra läkare.

Och om hustrun sen till råga på allt hade en hudåkomma, så kan en så dominant person ha lyckats övertalade henne att tillsammans mörda sina döttrar och sen tillsammans begå självmord.

Några av Sveriges gräsligaste och helt onödiga mord. Som myndigheter, släkt och vänner alltså till varje pris verkar vilja sopa under mattan.