Politik

Snabbare än väntat: Kalifornien öppnar för förarlösa bilar!

Precis hur långt det kommer att ta för helt förarlösa bilar att släppas fram på vägarna är ännu oklart, men vi kanske kan vrida klockan framåt några år nu när Kalifornien har meddelat att man kommer att släppa fram förarlösa bilar på delstatens vägar redan den andra april.

Daisuke Wakabayashi skriver i New York Times:California Scraps Safety Driver Rules for Self-Driving Cars

California regulators have given the green light to truly driverless cars.

The state’s Department of Motor Vehicles said Monday that it was eliminating a requirement for autonomous vehicles to have a person in the driver’s seat to take over in the event of an emergency. The new rule goes into effect on April 2.

California has given 50 companies a license to test self-driving vehicles in the state. The new rules also require companies to be able to operate the vehicle remotely — a bit like a flying military drone — and communicate with law enforcement and other drivers when something goes wrong.

Ändringarna signalerar ett steg mot ökad användning av autonoma fordon. En av de viktigaste ekonomiska fördelarna är att de inte kommer att begränsas av “mänskliga regler” som att de förarlösa bilarna kommer att kunna köra 24 timmar i rad utan att behöva ta en paus. Att ta människan ut ur framsätet är ett viktigt psykologiskt och logistiskt steg innan verkligen körlösa bilar kan släppas ut på vägarna i Kalifornien.

Nu är det inte helt fritt fram, men ändå ett stort steg framåt mot riktigt förarlösa bilar som säkert kan komma inom ett årtionde.