Politik

Ja, med ny åklagare och modern AI och IT-teknologi går det att lösa Palmemordet

Dagens teknologi är oändligt mycket modernare är den teknologi som existerade för 32 år sen när Olof Palme mördades. Trots alla framsteg som gjorts så ligger tydligen alla data kring mordet kvar i pärmar i palmegruppens arkiv. Är det någon som vet om så är fallet? Men även om alla data skulle ha digitaliserats så är det osannolikt att polisen skulle ha tillkallat IT-experter för att analysera alla data på alla de sätt som är möjliga med dagens moderna analysmetoder.

Stefan Lisinski skriver i DN: Chefsåklagaren: Lösningen på Palmemordet inte så långt borta

Men varför tror du att ni ska lyckas efter så lång tid, när så många andra har försökt?

– Vi gräver på lite andra ställen än man har gjort tidigare.

Krister Petersson är en erfaren åklagare. Han var med om att få Mijailo Mijailovic fälld för mordet på Sveriges utrikesminister Anna Lindh år 2003. Krister Petersson hänvisar gärna till just den utredningen som enligt honom sköttes på ett mycket professionellt sätt. Det är också tydligt att han är väldigt kritisk till mycket av det tidigare utredningsarbetet kring mordet på Olof Palme.

– Om man ska ha några synpunkter så är det inte min idé att man först skapar en teori om vad som kan ha hänt och sedan försöker fylla den teorin med fakta. Jag tycker att man ska börja på brottsplatsen och så ser vi vad som går att göra där.

Med modern IT-teknologi skulle det vara möjligt att göra oerhört kraftfulla sökningar på alla personer som finns med i palme-registret för att leta efter information som kan ha förbigåtts när registren enbart existerade i pappersform.

Vi vet vad som – kanske – utlöste mordet, nämligen Palmes planerade resa till Moskva 7-11 april 1986, bara litet mer än en vecka efter mordet. Ett antal personer på högerkanten, militärer, poliser, var oroliga för att Palme skulle äventyra den svenska neutraliteten och alliera Sverige med Sovjet. En helt felaktiv hypotes, men eftersom datumet ligger så nära i tiden är det den koppling man bör börja med att tröska igenom.

Hur den nya Palmespaningen än går så vore det onekligen positivt om man använde ny teknologi för att göra allt för att hitta mördaren.

5 thoughts on “Ja, med ny åklagare och modern AI och IT-teknologi går det att lösa Palmemordet

 1. Daniel Stintzing

  Det är nog snarare så att polisen vill avsluta utredningen och arkivera alla pärmarna i någon källare. Det viktiga är att hitta en rimlig förklaring och skylla på någon som står utanför samhället men i och med att tiden har gått så är nog även det mindre viktigt.
  Palme är död sedan trettio år och Socialdemokraterna har gått från 45 procent av rösterna till 25 procent och neråt går det. Ett parti som saknar förmåga att förnya sig och vara relevant för väljarna. Jag vet eftersom jag ser processen på nära håll. Framtiden i Sverige tillhör extremhögern som kommer att sätta agendan precis som i de redan gör i de övriga nordiska länderna, främst i Danmark. När nyliberalismen är död dansar råttorna på bordet 🙂

  1. Daniel Stintzing

   Det är viktigt att komma ihåg bakgrunden Socialdemokraterna hade vunnit valet för andra gången 1985 till många borgerliga väljares förvåning och frustration. Det fanns en uppfattning bland äldre konservativa att Palme ville socialisera landet. De borgerliga ledarsidorna spädde på uppfattningen fastän Kjell Olof Feldt som då var finansminister hade gjort en rad liberaliseringar och börjat avreglera bankerna. Utifrån var det tydligt att hela den äldre väljarkåren inte förstod att det var en helt ny tid med nyliberala idéer från den så kallade Chicagoskolan med Milton Friedmann i spetsen som definierade ekonomisk politik i Sverige på ett helt annat sätt än i övriga Västeuropa med undantag av England. Skattereformen 1981 och den planerade 1988 gynnade de som hade kapital och/eller fastigheter.
   Olof Palme trodde dock precis som de flesta andra i Sverige att uppdelningen mellan Östeuropa och Västeuropa skulle bestå i flera decennier framåt och försökte därför skapa en avspänningspolitik för att undvika ett förödande kärnvapenkrig. Sverige skulle vara en länk mellan de två supermakterna. Det är viktigt att komma ihåg de stora fredsdemonstrationerna i Stockholm 1982 och 1983 då en mänsklig kedja knöt samman USAs och Sovjets ambassad. Kärnvapen kriget var nära under dessa år. Inom borgerligheten sågs det som förräderi att tala med fienden som hade ubåtar i svenska vatten.
   När Palme sedan sköts vinternatten den 28 februari 1986 var det många som firade. Champagne beställdes in på de öppna krogarna. Dagen efter blev det påbjuden landssorg och locket lades på. De nästkommande veckorna och åren ägnade sedan polisen åt att hitta en mördare som antingen var galen/ narkoman eller en kurdisk gerillagrupp som var arg för att deras ledare inte fått visum till Sverige och därför mördat Palme.
   Vi andra fick viktigare saker att tänka på ekonomin kraschade delvis på grund av reformerna, kronan föll som en sten och arbetslösheten steg från två till tio procent på ett år. Socialdemokraterna införde strejkförbud och lönestop för att sedan förlora valet 1991. Ute i världen föll Östblocket ihop som ett korthus och krigen i Jugoslavien skapade en gigantisk flyktingvåg. Socialdemokratin var förbrukad på det ekonomisk och politisk ideologi i den svenska versionen.

 2. Linda

  Frågan är om vi tål att höra sanningen om detta då det kan vara ett politiskt mord, kan Lisbeth Palme hantera att hon blev totalt manipulerad av poliser hon litade på osv. Jag håller med om att det enda jag är säker på är att det inte var Christer Pettersson pga att de första vittnesmålen stämmer inte alls överens med honom ”han sprang därifrån smidigt” osv. Sen ändrade man till att han hade en haltande gång ett par år senare för att få det att stämma överens med CP. I en bok jag läst om mordet så menade man att en polisman som figurerat i utredningen faktiskt hade en lägenhet som låg efter flyktvägen och det är ju en möjlig förklaring till att han kunde försvinna.

  1. Lennart Post author

   Linda, jag tror själv att svenska folket skulle ta emot nyheten om vem som har mördat Palme med en gäspning. Den nye chefsåklagaren säger att man gräver på nya ställen, vad det nu betyder. Men det finns all anledning till försiktig optimism. Och du har helt rätt i att polisen ändrade vittnesmålet om den springande mördaren för att få honom att passa in på Christer Petterson. Fastän det var i en bok och inte i själva vittnesprotokollet. Men det visar ju hur klantiga utredarna var.

Comments are closed.