Politik

Vapenvåldets USA: Investmentföretaget BlackRock vill tala med USA:s vapentillverkare

I kölvattnet efter den senaste skolbarnsmassakern i USA så har det stora investmentföretaget BlackRock sagt att man vill tala med vapenfabrikanterna i USA för att “få veta på deras deras svar på massakern.

Ross Kerber och Trevor Hunnicutt skriver på Reuters:

BlackRock puts gunmakers on notice after Florida school shooting

BlackRock Inc said it will speak with weapons manufacturers and distributors “to understand their response” to the second-deadliest shooting at a public school in U.S. history, putting pressure on companies such as Sturm Ruger & Company Inc and American Outdoor Brands Corp.

BlackRock is the largest shareholder in both gunmakers and has more than $6 trillion in assets under management. It stopped short of saying it would divest its funds of gun companies, however.

Underlining how the Valentine’s Day massacre at the Florida high school has rattled the finance industry’s relationship with gunmakers, First National Bank of Omaha said separately on Thursday it would not renew a contract with the National Rifle Association (NRA) to issue a NRA-branded Visa card.

Nu är det ingen som tror att den fruktade vapenlobbyn kommer att vika en millimeter på sin politik. Men reaktionerna på den senaste skolmassakern visar att – kanske – efter något decennium med ytterligare några dussin liknande massakrer, så kanske, möjligtvis, amerikanska föräldrar slutar att offra sina barn på vapenvåldets altare.

Även Sverige skulle kunna dra sitt stå till stacken genom att sätta press på svenska fonder att inte investera i amerikanska vapentillverkare och förklara ledarna i vapenlobbyn persona nongrata i Sverige. Det skulle mest vara en symbolisk handling men skulle ändå uppmärksammas i USA.