Politik

Värd att läsas: Michael Casey och Paul Vigna: The Truth Machine, Blockchain and the future of Everything

Satoshi Nakamotos skrift Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System kom ut för tio år sen med sitt utopiska löfte om ett globalt finansiellt system utan mellanhänder byggt på kryptografi och peer to peer-teknologi. En sånt där utopisk vision som lanseras på akademiska konferenser för att snabbt glömmas bort.

Men Satoshi Nakamoto, vem han nu är, och hans vision om en bättre finansvärld har inte glömts bort. Trots alla varningar från ålderstigna f.d. finanslejon och banker så är kryptovalutorna här för att stanna, liksom Blockkedjan, den mekanism som ersätter de finansiella mellanhänder som har gjort Wall Street till en fara för samhället, inte bara i USA.

Nu har Michael Casey från MIT Media Lab och journalisten Paul Vigna, skrivit en klatschig bok om Blockkedjan och kryptovalutor på 291 sidor som jag ännu inte har läst men som säkert är intressant om man är intresserad av dagens fintech-värd.

På kort tid har Satoshi Nakamotis vision inte bara lett till kyrptovalutor och blockkedjan men också till en helt ny finansieringsmodell för startupföretag som går under namnet Initial Coin Offering eller ICO, och till mängder med innovationer på fintechområdet.

Så det här är ett viktigt område.