Politik

Bitcoinkuppen på Island och dess implikationer

När den anonyme Satoshi Nakamoto uppfann kryptovalutorna så hade han inget intresse av ge någon roll till bankerna. De nya kryptovalutorna skulle skapas av folket och de kryptopengar som mannen på gatan ägde skulle dom hålla i en digital plånbok och inte på banken.

Det ser nu ut som om det finns ett pris att betala för frånvaron av giriga banker och det är framväxten av giriga tjuvar som vet att de flesta investerare i kryptovalutor håller de digitala pengarna hemma våningen. Och att de som skapar kryptovalutorna, de s.k. bitcoinminerarna, igen inte har de pengar de skapar på banken.

Islands så kallade ”bitcoin-kupp” är landets största stöld i landets historia. Datorerna som stals är värda runt 16 miljoner kronor.

Drygt 600 datorer som användes för att få fram bitcoin och andra kryptovalutor blev stulna på Island i december och i januari. Två av de misstänkta häktades under gårdagen. Det rapporterar norska E24.

Isländska tidningar kallar händelsen för ”bitcoin-kuppen” medan polisen uppger att det är den största stölden i landets historia. I dagsläget har runt elva personer arresterats, däribland en säkerhetsvakt.

Vi kan vänta oss fler stölder i framtiden.