Politik

Raoul Wallenberg i USA. Kaliforniens försök att rädda papperslösa från Trump-regimen

Den som minns den brittiska anti-nazistiska filmen Pimpernel Smith från 1941 och givetvis Raoul Wallenbergs heroiska insatser i Budapest i slutet av andra världskriget ser snabbt parallellerna med människorättsaktivisterna i Kalifornien och deras försök att rädda de papperslösa i Kalifornien från Trump-regimens agenter.

Maria Sacchetti skriver i Washington Post: Defiance, resistance: The front lines of California’s war against the Trump administration

AN FRANCISCO – In the nerve center of the Trump resistance, some volunteers staff 24-hour hotlines in case immigration agents strike in the middle of the night. Others flood neighborhoods to film arrests and interview witnesses. Local governments are teaming with donors to hire lawyers for those facing expulsion hearings.

California and the Trump administration are engaged in an all-out war over immigration enforcement, the president’s signature issue on the campaign trail and in the White House. It is a deeply personal battle in the nation’s most populous and economically powerful state, where 27 percent of the 39 million residents are foreign-born.

En episk kamp om människorätten mot en brutal politisk regim.

3 thoughts on “Raoul Wallenberg i USA. Kaliforniens försök att rädda papperslösa från Trump-regimen

 1. roger

  När Raoul räddar människor undan döden, in i trygga Sverige, blir han århundradets hjälte.
  När någon idag räddar en människa undan döden, in i trygga Sverige, är man en människosmugglare som skall kölhalas.

  Jo, jag ser skillnader men där finns en poäng.
  Sveriges stora flyktingmottagande under senaste åren borde inte vara något att skämmas över – tvärtom, tycker jag – men just nu försöker ALLA, från vänster till höger, bräcka varandra i skyllandet över hur fruktansvärt det var att vi hjälpte dessa människor.

 2. Christer W

  Jag kommer att tänka på film M – Eine Stadt sucht einen Mörder av Fritz Lang. Där bovarna blir den inofficiella och brutala statsmakten för att kunna fortsätta med brottslig verksamhet.

 3. Bosse

  Tja den stora frågan är väl hur USA över huvud taget ska kunna räddas från Trump-regimen. Trump som nu tagit ett ännu stabilare grepp om makten genom att sparka en av de få självständiga människorna i sin administration. Trump tål inte att det finns människor i hans närhet som tänker själva. Han vill ha folk som han har total kontroll över. Som någon uttryckte det: “Rex Tillerson företrädde USA:s intressen. Mike Pompeo kommer att företräda Trumps intressen”

Comments are closed.