Politik

March for Our Lives, kan USA:s ungdomar besegra vapenlobbyn?

USA är de välorganiserade lobbygruppernas förlovade land och bland de amerikanska lobbygrupperna så är vapenlobbyn en av de allra främsta.

Att amerikanska skolungdomar har lyckats arrangera 800 marscher mot vapenlobbyn över hela USA är en historisk och helt oväntad händelse. Vilket inte betyder att vapenlobbyn har något att frukta, inte så länge som man har det republikanska partiets och vapenhandlarnas stöd.

Martin Gelin skriver i DN:


Martin Gelin: Vapenprotesten kan vara början på en omfattande förändring

Trots det omfattande engagemanget för nya vapenlagar visar kongressen inga tecken på att överbygga den djupa avgrunden mellan republikaner och demokrater. Republikanerna fortsatte under helgen beskriva vapendebatten i medvetet polariserande termer. Senatorn Marco Rubio kallade det en “demonstration för vapenförbud”, trots att studenterna förespråkar restriktioner på vapenköp, inte förbud av vapen.

Även om republikanerna stoppar nya vapenlagar i kongressen kan delstater och storstäder genomföra fler restriktioner för vapen. Skoleleverna bakom rörelsen har lyckats mobilisera miljoner unga kring en fråga där de anser att republikanerna står på fel sida av historien. Det ökar demokraternas chanser att göra ett starkt resultat i höstens kongressval.

Parallellerna och skillnaderna mellan Vapenlobbyn och den tidigare så mäktiga Tobakslobbyn är viktiga och visar att USA kommer att förbli ett land med regelbundna skolmassakrer Why the Tobacco Lobby Doesn’t Provide a Blueprint to Defeat the Gun Lobby

För att vinna måste det demokratiska partiet först besegra republikanerna i årets kongressval, och sen göra vapenfrågan till sin egen. Men även om man skulle lyckas få en majoritet i representanthuset ger den den amerikanska författningen medborgarna rätt till att beväpna sig till tänderna. Och en författningsändring är helt och totalt uteslutet.

Att ungdomar demonstrerar i demokratiska områden i USA är positivt, men betyder mindre än om ungdomar i republikanska områden i sydstaterna och mellanvästern också dom demonstrerar och kan övertala sina föräldrars att slänga sina vapenarsenaler.

En positiv och överraskande utveckling som vi får hoppas fortsätter att utvecklas.

One thought on “March for Our Lives, kan USA:s ungdomar besegra vapenlobbyn?

  1. Christer W

    Rent reellt står dessa ungdomar för en annan framtid och de kommer troligen få se att det blir deras barn och barnbarn som genomför deras drömmar.
    Förmodligen leder den utvecklingen till att den allmänna historiska synen på NRA kommer bli mycket negativ .

Comments are closed.