Politik

Facebook och Silicon Valley, från teknologisk utopi till skräckvision.

Frågan är egentligen varför så många har låtit lura sig så länge. Att vi utan minsta kritiska tänkande har accepterat den teknologiska vision om framtidens IT-baserade samhälle som skulle göra oss alla lyckliga och förvandla världen till en utopi. Om vi bara gav Facebook, Google, Twitter, Instagram mfl. vår personinformation och lät dom sälja den till högstbjudande.

Sanningen syns dock alltmer i San Francisco, där jag själv vistas flera dagar i veckan och med egna ögon kan se hur de hemlösa blir allt fler medan gentrifieringen driver ut tusentals människor från medelklassen. Medan Internet fylls av hatkommentarer och falska nyheter.

Josh Constine skriver på Techcrunch:

The real threat to Facebook is the Kool-Aid turning sour. Who wants to work on a weapon?

But then came the fake news, News Feed addiction, violence on Facebook Live, cyberbullying, abusive ad targeting, election interference and, most recently, the Cambridge Analytica app data privacy scandals. All the while, Facebook either willfully believed the worst case scenarios could never come true, was naive to their existence or calculated the benefits and growth outweighed the risks. And when finally confronted, Facebook often dragged its feet before admitting the extent of the issues.

Oavsett vilka åtgärder som Facebook och Silicon Valley i allmänhet säger sig vilja vidta så gissar jag att årets amerikanska kongressval kommer att bli en orgie av Internet-hat och falska nyheter, betydligt värre än vi någonsin sett.

Dagens Internet-teknologi är alltför skör för att kunna saneras av IT-företagen själva. Hackarna ligger alltid före och kan åstadkomma en skadegörelse som är oändligt mycket större än deras antal skulle få en att tro.

Det är Allmänningens dilemma , alltså situationen där ett antal personer skall samarbeta, men där det handlingssätt som är bäst ur ett individuellt perspektiv är dåligt ur det gemensamma perspektivet.

Teknologin utvecklas i allt snabbare takt medan behövliga regleringar lyser med sin frånvaro. Utvecklingen kan skena iväg åt vilket håll som helst. Vi har all anledning att oroa oss.

I Facebooks fall, om ni ursäktar vitsen, så blir det svårare för företaget att rekrytera topp-talang, vilket kan leda till att man en gång för alla försöker genomföra genuina reformer. Som skulle betyda en helt ny Facebook.