Politik

Att flyga i USA, turbulensen verkar bli värre medan piloterna struntar i att informera passagerarna

Har flugit rätt mycket de senaste veckorna och jag har slagits av hur dåliga piloterna har blivit på att informera passagerarna ,samtidigt som turbulensen har blivit värre.

Det skrivs mycket i dagspressen om att det inte finns någon anledning att oroa sig för turbulens, vilket stämmer på samma sätt som att det inte finns någon anledning att oroa sig för jordbävningar i första världen. Men den som påstår att han inte känner obehag när planet plötsligt börjar kränga våldsamt och plötsligt falla rakt ner för att sen studsa upp så att man trycks neråt i sätet är ärlig helt enkelt. Ja, riskerna för att man skulle bli skadad eller ännu värre dödad är så gott som obefintliga. Vilket inte betyder att det inte är oerhört obehagligt. Speciellt när piloterna på de amerikanska flygplan jag har flugit med tydligen har slutat att informera passagerarna som man gjorde för några år sen.

Idag kommer inte ett pip från cockpit om hur länge man beräknar att turbulensen kommer att vara, vilket var praxis för några år sen. Och om något kunde hjälpa att göra passagerarna mindre oroliga så är det att som förr säga att “vi beräknar att turbulensen kommer att vara i 20 minuter” eller vad det nu kan vara.

Detta kan ha något att göra med att dagens flygplan till 98% eller så flygs automatiskt på autopiloten. Det är bara under någon minut vid start och landning som piloten flyger planet.

Det är lönlöst att säga att man kan arbeta bort sin flygrädsla. Men piloter som informerar passagerarna kan hjälpa till att göra obehaget mindre. Något som man dock inte tycks bry sig om.

Den absolut mest suveräna piloten träffade jag för några år sen på under en turbulent flygning i Kanada. Han sa helt enkelt att “vi väntar oss litet turbulens under vår flygning men bry er inte om den. Det är därför vi är här, den sköter vi om. Något som i alla fall gjorde mig mindre orolig. En sak man inte gör men lätt kunde göra är att informera passagerarna hur många timmar i luften man har. Den siffran känner alla piloter till.

Hur som helst, trots att det är kul att resa så tycker jag betydligt mindre om att flyga idag än någonsin tidigare.