Politik

Envions misslyckade ICO, hur länge innan Bitcoin-världen regleras?

Startupmarknaden handlar om riskkapital som investerar i lovande startupföretag. Men riskkapitalet
handlar inte om välgörenhet och de ofta oerfarna entreprenörerna kan ofta utmanövreras och bara få en bråkdel av det kapital de hade hoppats på.


Så när Initial Coin Offering (ICO) modellen kom som en tsunami förra året med en investeringsmodell som inte förlitade sig på riskkapitalet så trodde många att här hade man för första gången en möjlighet för entreprenörerna att samla in riskkapital från hugade gräsrötter.

Men tji vad man bedrog sig.

Nathaniel Popper skriver i New York Times:

The company, Envion, said it had collected $100 million from investors this year with a plan to bring clean energy to the computers that manage Bitcoin. The project was reinforced by partnerships with German businesspeople and politicians and with a German academic institution, as well as by promises of compliance with Swiss and American laws.

But like so many other projects that have pulled in millions of dollars through so-called initial coin offerings, or I.C.O.s, Envion is now melting down, with its creators accusing one another of fraud. The business appears to be in limbo. And investors are bonding on social media about how much they figure they lost on the project.

ICO-modellen är fortfarande en högintressant modell, enda problemet är att ICO-världen är infekterad av skurkar och bedragare. Och utan reglering så kommer den förr eller senare att krascha.

Så om någon erbjuder dig att investera in en ICO så sig tack men nej tack. Och faktum är att ett par svenskar faktiskt har skrivit till mig och frågar.