Politik

Vad orsakade Malasya Airlines flight 370? Bara mindre frågor kvar.

Som programmet ovan visar så är ett antal av de mest framträdande flygkraschexperterna nu eniga om att det var kaptenen på , Zaharie Ahmad Shah, som iscensatte MH 370s försvinnande och slutliga landning i vågorna i södra Atlanten, där planet sjönk.

Men vad som ännu saknas är svaret på några viktiga frågor. Den viktigaste givetvis varför kapten Shah, om det nu var han och inte hans andre piloten Fariq Abdul Hamid, som antingen lurade ut den andre piloten ur kabinen eller tog chansen när den andra piloten tog en kisspaus eller annat för att låsa dörren till cockpit. I fallet med GermanWings kraschen så vet vi att det var piloten som tog en kisspaus och som därmed lät andrepiloten Andreas Lubitz låsa dörren till cockpit och sen krascha planet.

Men en uppgift gör gällande att Investigators reveal MH370 co-pilot tried to make a call from his mobile phone after the aircraft ‘vanished’ but ‘was abruptly cut off’

Vilket skulle passa in med hypotesen att det var kapten shah som tog kontroll över planet.

Men varför? Det är en av frågorna som ingen har besvarat. Man lär ha funnit samma rutt som planet tog inprogrammerad på kapten Shahs flygsimulator. Men vad var det som drev honom till att ta livet av sig själv och alla passagerarna?

En annan fråga handlar om det går att kommunicera med sin mobil på ett plan i luften? Fariq Abdul Hamid skall ha försökt göra det, och jag kan själv bidra med en pusselbit i den frågan.

När jag flög till Sverige från San Francisco en gång så glömde jag att stänga av min mobil. Och fick då ett meddelande på mobilen att jag passerade in på kanadensiskt luftrum och nu måste betala extrapris för att ringa till USA.

Så om Kapten Shah inte stängde av syret till alla passagerarna så borde flera dussin ha försökt ringa från planet och även om dom misslyckats så bör deras samtalsförsök ha registrerats.

Litet underligt att ingen nyhetsredaktion på hugget har försökt att gå längre med det här mysteriet. Som i alla fall nu är löst även om man inte riktigt har kommit till vägs ände och hittat vraket-