Politik

AI och ansiktsigenkänning hotar det fria samhället, även i Sverige.

Att använda tjänster i de stora datormolnen för att snickra ihop en AI-tjänst som känner igen ansikten är något som varenda nyfikna person i de tidiga tonåren med sina föräldrars kreditkort lätt kan göra.

Men vad som för bara ett år sen var något oerhört spännande har plötsligt förvandlats till något helt annat. Nämligen att tjänster som kan känna igen och klassificera ansikten snabbt kan sprida sig till diktaturer och kriminella och alla slags myndigheter. Den amerikanska pressen pekar med hela handen mot Kinas snabba anammande av ansiktsigenkänning utan att samtidigt peka på hur Pentagon och amerikanska polisdistrikt använder precis samma teknologi på samma sätt.

Bloomberg News skriver: Microsoft urges lawmakers to regulate facial recognition technology

Microsoft Corp., which has come under fire for a U.S. government contract that was said to involve facial recognition software, said Friday it would more carefully consider contracts in that area and urged lawmakers to regulate the use of such artificial intelligence to prevent abuse.

The company, one of the key makers of software capable of recognizing individual faces, said it would take steps to make those systems less prone to bias; develop new public principles to govern the technology; and move more deliberately to sell its software and expertise in the area. While Microsoft said the technology industry bears responsibility for its products, it argued that government action is also needed.

AI har mängder med positiva sidor, men minst lika många livsfarliga sidor. Det är en teknologi som är helt värdeneutral.
Något som även svenska myndigheter bör inse.

6 thoughts on “AI och ansiktsigenkänning hotar det fria samhället, även i Sverige.

 1. Bosse

  Den amerikanska pressen pekar med hela handen mot Kinas snabba anammande av ansiktsigenkänning utan att samtidigt peka på hur Pentagon och amerikanska polisdistrikt använder precis samma teknologi på samma sätt.

  Ja men det visar ju bara på det amerikanska hyckleriet vad gäller diverse “skumma IT-aktiviteter”. Det är samma sak som gråtandet över den eventuella ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet. Självklart håller både ryssar och kineser på med den typen av lobbyism men de verkliga föregångarna vad gäller att försöka påverka andra länders val och politik i allmänhet är helt klart amerikanerna själva. Ett land som stöttat och supportat diktatorer som Pinochet och Somoza borde ha förstånd på att hålla en något lägre profil i sin kritik av andra. Å andra sidan är väl knappast amerikanska journalister några Einsteins så just i det här fallet får man kanske ha en viss förståelse för uteblivet förstånd 😉

  Nåväl ovanstående var kanske lite off-topic, det var ju egentligen faran med ansiktsigenkänning som var på tapeten. Självklart finns det faror med detta. Ansiktsigenkänning kombinerat med hur enkelt det numera är att helt obemärkt fotografera vem som helst, både genom dolda övervakningskameror och mer manuellt genom smartmobiler och liknande teknik, gör det i stort sett omöjligt för någon att vara anonym någonstans.
  https://www.va.se/nyheter/2016/06/01/rysk-app/
  Ansiktsigenkänning är naturligtvis även en våt dröm för alla övervakare i statens tjänst. Övervakningssamhället tar ett allt hårdare grepp om oss. Övervakningskameror, ansiktsigenkänning, maskeringsförbud mm. Så nej du har snart inte en chans att slingra dig och försöka värna din integritet. Lägg därtill att kontanterna snart är ett minne blott så att staten har koll på varje transaktion du gör så inser nog alla att vi nu år 2018 verkligen på allvar börjar närma oss 1984 😉

  1. Bosse

   Till alla de som eventuellt resonerar som så att “Jag har rent mjöl i påsen så mig gör det inget att den egna staten och/eller andra stater övervakar oss”
   Vill jag säga att problemet med ett sådant resonemang är att det inte är du själv som avgör om du har rent mjöl i påsen eller inte. Någon dag kan en ny regim komma till makten som ser helt annorlunda på de uppgifter som samlats in om dig, och plötsligt klassas det tidigare så rena mjölet som ordentligt orent.

   1. Lennart Post author

    Bosse, det där med “rent mjöl i påsen” verkar vara något väldigt svenskt eller i varje fall europeiskt. Om man vill så kan man dra en historisk parallell med de tyska judarna som på 30-talet vägrade fly Hitler just för att dom, som dom också hade, hade rent mjöl i påsen. Många av männen hade t.ex. tjänstgjort i den tyska krigsmakten under första världskriget. Men precis som du säger så var det inte deras definition som gällde, det var Hitlers.

Comments are closed.